UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про вплив космічних польотів на здоров'я серця

Тривале перебування в космосі «старить» серце і знижує стійкість до фізичних навантажень.

Вчені з Політехнічного університету в Турині зібрали дані 50 досліджень про стан серцево-судинної системи в умовах мікрогравітації та інформацію про польоти в космос. У результаті їм вдалося побудувати модель, яка показала, що відбувається з серцем астронавта, який знаходиться в космосі більше п'яти місяців, повідомляє Naked science.

Виявилося, що польоти в космос знижують стійкість до фізичних навантажень і «старять» серце. Крім того, вони впливають на роботу всієї серцево-судинної системи. Фізична реакція на микрогравітацію і адаптація до неї призводять також втрати кісткової маси і появи проблем з координацією.

Дослідники порівняли стан серцево-судинної системи астронавта і людини, яка знаходиться на Землі, за п'ятьма параметрами. Робота серця, рівень споживання кисню, показники скоротливої здатності і артеріальний тиск у першої були гіршими, ніж у активної людини, що нелітала в космос. У свою чергу, стійкість до фізичних навантажень астронавтів виявилася приблизно такою ж, як у людей, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Вчені вважають, що зміни, які спостерігаються, можуть позначитися на астронавтах, які будуть здійснювати висадки на Місяць і Марс. Такі місії вимагатимуть від них високої працездатності і фізичної витривалості, які ослабнуть в результаті перебування в мікрогравітації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: NASA показало знімок Філіппінського моря з космосу

Раніше вчені заявили про те, що найбезпечнішим місцем для майбутньої бази на Марсі може стати Рівнина Еллада. Лавові трубки, які розташовуються тут, зможуть захистити людей від впливу радіації.