UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про внутрішню будову Марса і його ядро

Ядро Червоної планети виявилося величезним і рідким.

Вчені опублікували три статті, засновані на даних апарату InSight, в яких розповідається про кору, мантію і ядро Марса. Як повідомляє NASA, дослідники змогли підтвердити, що ядро Червоної планети розплавлене.

Відзначається, що зовнішнє ядро Землі розплавлене, а ось внутрішнє - тверде. В подальшому вчені хочуть продовжити спостереження за допомогою InSight, щоб з'ясувати, чи відбувається те ж на Червоній планеті.

«Коли ми почали розробляти концепцію місії більше 10 років тому, ми сподівалися отримати інформацію, яка опублікована в цих роботах. Вони представляють всю роботу і переживання, які ми пережили за цей час», - заявив глава місії InSight Брюс Банердт.

InSight вже ужалось зареєструвати 733 марсотряси, 35 з них, магнітудою три і чотири, лягли в основу опублікованих наукових робіт. Сейсмометр апарату дозволив вченим «почути» сейсмічні події, які знаходяться на відстані сотень кілометрів.

Форма і швидкість сейсмічних хвиль змінюються, коли вони подорожують через різні матеріали всередині планети. Як і Земля, Марс нагрівся після того, як сформувався з пилу і згустків матеріалу протопланетної хмари. Протягом перших трьох мільйонів років планета розділилася на три шари: кора, мантія і ядро. Однією з цілей місії InSight був вимір глибини, структури і розміру цих шарів.

Кожна з трьох опублікованих робіт зосередилася на своєму шарі внутрішньої будови Марса. Так, вчені дізналися, що марсіанська кора тонша, ніж очікувалося, а також може складатися з трьох окремих шарів. Її товщина складає 20 кілометрів, якщо вона складається з двох шарів, і 37 кілометрів, якщо з трьох.

Під нею розташовується мантія, яка простягається на глибину 1550 кілометрів під поверхнею Марса. Радіус ядра планети складає 1830 кілометрів. Підтвердження розмірів розплавленого ядра Червоної планети було особливо важливо для астрономів, які називають це «можливістю, яка випадає один раз в житті».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Марсохід Perseverance приступив до пошуків слідів життя на Червоній планеті

Раніше вчені за допомогою радара апарату Mars Express з'ясували, що під товстим шаром льоду на південному полюсі Марса може знаходитися не тільки озеро з рідкою водою, але і безліч водойм поменше. Ці водойми відокремлюються від головного озера перемичками «суші».