UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про простий спосіб зберегти зір з віком

Вживання зелених листових овочів дозволяє запобігти розвитку дегенерації жовтої плями.

Вчені з Вестмідського інституту медичних досліджень заявили про те, що вживання овочевих нітратів, які були знайдені в зелених листових овочах та буряку, дозволяє знизити ризик розвитку ранньої стадії дегенерації жовтої плями, повідомляє MedicalXpress.

Дегенерація жовтої плями (макулодистрофія) - це вікове захворювання, при якому погіршується гострота зору. Воно є причиною біля половини випадків сліпоти у людей старше 55 років. При цьому відбувається відмирання судин, що живлять клітини сітківки.

Вчені провели довготривале дослідження, яке тривало 15 років. Дослідники спостерігали за двома тисячами австралійців, вік яких перевищував 49 років. У результаті було встановлено, що у тих, хто їв 100-142 міліграма овочевих нітратів кожен день, ризик розвитку дегенерації жовтої плями знижувався на 35% порівняно з тими, хто з'їдав менше 65 міліграмів нітратів.

Дослідники підкреслюють, що шпинат містить близько 20 міліграмів нітратів на 100 грам, а буряк – близько 15 міліграмів на 100 грамів. Вживання понад 142 міліграмів овочевих нітратів на день не давало ніяких додаткових переваг.

Раніше повідомлялося про те, що вчені винайшли універсальні ліки від хвороб мозку. Ці ліки розбивають бляшки в мозку у мишей, заражених хворобою Альцгеймера або Паркінсона, і покращують когнітивні і запам'ятовуючі функції мозку тварини.