UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про походження запасів води на Місяці

Вода з'явилася на супутнику Землі ще коли він мав власну атмосферу.

Вчені заявили про те, що запаси води на Місяці з'явилися в перші миті життя супутника Землі, коли він ще мав власну атмосферу. Висновки дослідників опубліковані в журналі EPS Letters.

У ході дослідження вчені вивчили процеси, які відбувалися в надрах Місяця відразу після його формування. Подібні розрахунки дослідники проводили, спираючись на зразки магматичних гірських порід Місяця, доставлені на Землю експедиціями "Аполлон-15" і "Аполлон-17". Ці дані, а також детальна комп'ютерна модель надр новонародженої супутниці Землі, допомогли дослідникам з'ясувати, що в перші миті свого життя Місяць був покритий своєрідною атмосферою, що складалася з парів води, водню, вуглекислоти і ряду інших газів.

Джерелом цієї атмосфери служили майбутні "моря" Місяця, що виникли в ході виливів базальтової магми на його поверхню. В цілому вони викинули приблизно 20 трильйонів тонн вуглекислого газу і 260 мільярдів тонн води, чого вистачило б для заповнення декількох озер або річок та формування атмосфери, схожої за своєю щільністю та властивостями на повітряну оболонку Марса.

Ця атмосфера, як свідчать розрахунки вчених, повинна була проіснувати досить тривалий час, близько 70 мільйонів років, за які частина цих запасів води і вуглекислоти могла осісти в темних кратерах на полюсах, де було відносно холодно і темно порівняно з зонами вулканізму в екваторіальних і помірних широтах Місяця.

Навіть якщо подібна доля спіткала зникаюче малу частку води, яка була в атмосфері Місяця, - менше одного відсотка або навіть 0,1% цих запасів льоду, як вважають дослідники, цілком вистачить для того, щоб пояснити ті дані, які були отримані зондами LRO і "Чандраян-1" при вивченні приполярних кратерів і рівнин Місяця.

Нагадаємо, що раніше вчені провели аналіз зразків місячної породи і заявили про те, що вірогідність наявності великих запасів води вкрай невелика. Дослідники заявили про те, що в надрах Місяця знаходяться виключно сухі породи.