UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про нову небезпеку вживання солодощів

Вживання великої кількості цукру за короткий час може викликати запалення кишечника.

Вчені з Університету Альберта заявили про те, що вживання великої кількості цукру за короткий час підвищує ризик розвитку запалення кишечника і негативно впливає на здоров'я в цілому, повідомляє MedicalXpress.

У ході дослідження на мишах вчені з'ясували, що всього два дні дієти з високим вмістом цукру робить тварин сприйнятливими до хімічних речовин, які викликають коліт. Ці спостереження відповідають скаргам пацієнтів з колітом, які зверталися до лікарів. На думку дослідників, невеликі зміни в раціоні можуть істотно поліпшити стан хворих.

"Ми хотіли дізнатися, скільки часу потрібно на те, щоб зміни в раціоні вплинули на стан здоров'я. У випадку з цукром і колітом потрібно всього лише два дні, що нас дуже здивувало. Ми не думали, що це станеться так швидко", - заявила одна з учених Карен Мадсен.

На думку дослідників, такий швидкий ефект досягається через те, що вживання продуктів з високим вмістом цукру і невеликою кількістю клітковини викликає розмноження бактерій, які провокують запалення і порушення в роботі імунітету. У мишей пошкодження кишечника вдалося зменшити за допомогою додавання в раціон коротколанцюгових жирних кислот, які виробляються корисною мікрофлорою. Для поліпшення роботи органів травлення вчені рекомендують їсти продукти з клітковиною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група вчених з Великої Британії та Китаю вперше змогла показати нейронну основу зв'язку між депресією і безсонням,виявивши ділянки мозку, які пов'язані з поганим сном, і з депресією. Серед цих ділянок області, пов'язані з прийняттям рішень, роботою пам'яті і свідомості.