UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про небезпеку вживання парного молока

Вживання парного молока збільшує ризик розвитку стійких до антибіотиків інфекцій.

Американські вчені заявили про те, що вживання парного молока збільшує ризик розвитку стійких до антибіотиків інфекцій.

У ході дослідження вчені вивчили бактерію Campylobacter jejuni, яка вражає шлунково-кишковий тракт і викликає лихоманку, блювоту і діарею. У 2016 році у штаті Колорадо з кампілобактеріозом госпіталізували 12 осіб, при цьому порівняно з 1993 роком кількість інфікованих зросла в чотири рази.

На думку дослідників, негативна зміна епідеміологічної картини пов'язана з високим попитом на парне молоко в штаті, незважаючи на те, що влада Колорадо заборонила його продаж.

Вченим вдалося з'ясувати, що вживання непастеризованого молока збільшує ризик захворювання кампілобактеріозом у 150 разів. Особливо наголошується, що Campylobacter jejuni стійкі до популярних антибіотиків: тетрацикліну, налідиксової кислоти та ципрофлоксацину.

Раніше китайські вчені заявили про те, що вживання гарячого чаю підвищує ризик розвитку раку стравоходу. При цьому, такий ризик у два-п'ять разів вищий у тих, хто схильний до паління або вживання алкоголю у великих кількостях.