UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про межі внутрішніх шарів Марса

Вивчення надр Червоної планети ускладнюється тим, що на ній немає тектоніки плит, як на Землі.

Американським вченим вдалося виділити кордони трьох геологічних шарів Марса. Для цього вони проаналізували дані, які зібрав сейсмограф SEIS апарату InSight, повідомляє «Популярная механика».

Відзначається, що на Червоній планеті немає розвиненої тектоніки плит, як на Землі. Сейсмограф же вимірює вібрації, які виходять з глибин Марса.

У ході дослідження вчені проаналізували дані, зібрані SEIS в проміжок між лютим і квітнем 2019 року. Для того, щоб зрозуміти і обробити сигнали апарату, а також отримати дані про неоднорідність на різних глибинах, дослідники використовували метод автокореляції фонового шуму.

У результаті вченим вдалося виявити три межі у внутрішній структурі Марсу: розрив між корою і мантією, розташований на відстані 35 кілометрів під поверхнею; перехід на глибині 1110-1170 кілометрів від мантії в область, де олівін «перетворюється» на вадслеїт; межу між мантією і ядром, яка знаходиться між 1520-2000 кілометрів під землею. Оскільки середній радіус Червоної планети дорівнює 3390 кілометрам, імовірно, радіус ядра складає 1790-1870 кілометрів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше вчені заявили про те, що найбезпечнішим місцем для майбутньої бази на Марсі може стати Рівнина Еллада. Лавові трубки, які розташовуються тут, зможуть захистити людей від впливу радіації.