UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, навіщо насправді єгиптяни муміфікували своїх покійних

Робили вони це не для того, щоби зберегти тіла.

Довгий час вважалося, що стародавні єгиптяни муміфікували померлих, щоб зберегти їхні тіла. Але тепер вчені з Манчестерського університету заявили, що справа не в цьому. Складну техніку застосовували для того, щоб покійний пройшов процес наближення до божественного, повідомляє Live Science.

Свою заяву дослідники зробили у рамках підготовки до виставки «Золоті мумії Єгипту», яка має відкритися наступного року. Нове розуміння призначення муміфікації суперечить існуючим уявленням про цей процес.

За словами вчених, неправильне розуміння муміфікації з'явилося у вікторіанські часи, коли дослідники припустили, що єгиптяни зберігали останки своїх покійних за аналогією до того, як вони зберігали рибу. Такого висновку вони дійшли через те, що обидва в обох процесах використовується сіль.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті саркофаги та артефакти, пов'язані з фараоном Теті

Але сольова суміш, яку використовували єгиптяни, відрізняється від тієї, за допомогою якої зберігають улов. Ключовим інгредієнтом при муміфікації був натрон – природний мінерал (суміш карбонату натрію, бікарбонату натрію, хлориду натрію та сульфату натрію), який удосталь зустрічався на дні озера неподалік Ніла. Крім того, натрон використовувався у храмових ритуалах, його наносили на статуї богів.

Дослідники вважають, що у цьому випадку мінерал використовували для очищення.

«Навіть слово для позначення пахощів у стародавньому Єгипті було «сенетджером» і буквально означає «робити божественним». Коли ви запалюєте пахощі в храмі, це доречно, тому що це дім бога і робить простір божественним, але тоді, коли ви використовуєте пахощі на тілі, ви робите тіло божественною істотою. Ви не обов'язково зберігаєте його», - заявив куратор напряму Єгипту та Судану Музею Манчестера Кембелл Прайс.

Єгиптяни вірили, що тіло людини має стати в нагоді їй в потойбіччі. Тому вікторіанські археологи припустили, що муміфікація мала зберегти його. Але Прайс говорить про те, що з тіла видаляли внутрішні органи, роблячи його порожнім.

«Я думаю, що насправді це має дещо глибший зміст… і здебільшого йдеться про перетворення тіла на божественну статую, тому що мертву людину було перетворено», - зазначив він.

Раніше вчені з проєкту Warsaw Mummy Project змогли відновити зовнішній вигляд жінки, яка жила в Стародавньому Єгипті близько 2000 років тому. Її муміфіковані останки відомі як перша у світі вагітна мумія. Зовнішність жінки відтворили за допомогою комбінації 2D та 3D-технологій.