UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли, як Марс міг втратити воду

Молекули води випаровуються з поверхні планети і руйнуються в верхніх шарах атмосфери.

Вчені з університету Арізони запропонували пояснення того, як Марс міг втратити моря і океани, які, як вважається, були присутні на ньому в минулому. На думку дослідників, вся справа в руйнуванні молекул води у верхніх шарах атмосфери Червоної планети, повідомляє «Популярная механика».

Дослідження Марса показують, що близько трьох мільярдів років тому на ньому існував стабільний солоний океан, обсяг якого можна було порівняти з Північним Льодовитим океаном Землі. Зараз же Червона планета являє собою пустелю і питання про те, куди ж поділася вся ця вода, залишалося відкритим для дослідників.

У ході нового дослідження вчені використали дані зонда MAVEN, який з 2014 року обертається на орбіті навколо Червоної планети і вимірює склад верхніх шарів її атмосфери. Минулі спостереження за допомогою MAVEN і космічного телескопу «Хаббл» показали, що Марс втрачає воду з верхніх шарів атмосфери з різною швидкістю в залежності від пори року.

Тепер вчені показали, що коли Марс знаходиться ближче до Сонця, планета нагрівається, вода з полярних шапок потрапляє в атмосферу і випаровується в космос. Це відбувається раз на марсіанський рік або приблизно раз на два земних роки. Регіональні та глобальні пилові бурі призводять до подальшого нагрівання атмосфери і випаровування води.

Попередні роботи, що описують механізми втрати Марсом води, погано узгоджувалися зі спостереженнями. Автори запропонували новий механізм, згідно з яким вода, потрапляючи в верхні частини атмосфери, розщеплюється на іони під дією високоенергетичного сонячного випромінювання. Іони, що утворилися при цьому, випаровуються в космічний простір.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астероїд на орбіті Марса може виявитися втраченим «близнюком» Місяця

Раніше вчені за допомогою радара апарату Mars Express з'ясували, що під товстим шаром льоду на південному полюсі Марса може знаходитися не тільки озеро з рідкою водою, але і безліч водойм поменше. Ці водойми відокремлюються від головного озера перемичками «суші».