UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розгадали походження стародавнього «дерева життя»

Баобаби відомі як «дерево життя» або «перегорнуте дерево» через їхню дивну форму і довговічність. Вони перебувають у небезпеці через зміну клімату та повсюдну вирубку лісів, підкреслюють вчені.

Вчені з'ясували, звідки походять стародавні баобаби, пише ВВС.

Згідно з дослідженнями ДНК, культові дерева вперше виникли на Мадагаскарі 21 мільйон років тому. Пізніше їхнє насіння було перенесене океанськими течіями до Австралії, а також до материкової Африки, де вони еволюціонували в окремі види.

Дослідники вивчили вісім видів баобабів, шість із яких зустрічаються на Мадагаскарі, один поширений в Африці, а інший – на північному заході Австралії. Вони закликають підвищити природоохоронний статус двох малагасійських видів, що знаходяться під загрозою зникнення, у тому числі найбільшого та найвідомішого з мадагаскарських баобабів – гігантського баобаба.

«Нам вдалося точно визначити походження баобабів, які є культовими видами, що підтримують велику різноманітність тварин та рослин, а також існування людей. Ця інформація допоможе їх зберегти», – сказала Ілія Лейтч із Королівського ботанічного саду К'ю (Велика Британія).

Читайте також: У Китаї готують до запуску синхротрон нового покоління

Дослідники закликають до більш активних зусиль щодо збереження дерев, які, за їхніми словами, можуть бути ближчими до зникнення, ніж вважалося раніше.

Раніше біологи з Королівського ботанічного саду Кью створили дерево життя квіткових рослин на основі масштабного дослідження ДНК.