UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені пояснили здатність мозку до передбачення

Мозок готується до нових обставин, створюючи особливий вид нейронної мережі.

Французькі нейробіологи заявили про те, що мозок людини передбачає зіткнення з новою для себе ситуацією, створюючи особливий вид нейронної мережі, яка "готова" до будь-якого розвитку подій. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі PLOS Computational Biology.

У ході дослідження вчені вивчили здатність приматів і людини адаптувати свою поведінку до нових умов таким чином, що не передбачений еволюцією. Дослідники встановили, що подібна властивість мозку забезпечується нейронними зв'язками, які формують "резервуарну" мережу, в якій безліч імпульсів відскакують один від одного або змішуються разом. Все це формує унікальні комбінації імпульсів, які можуть бути використані для вироблення правильної поведінки в новій ситуації.

Читайте також: Вчені виявили відмінності між чоловічим і жіночим мозком

Вчені продемонстрували це за допомогою моделі резервуарної мережі, яку навчили виконанню нового завдання. Потім нейробіологи порівняли активність нейронів в моделі з роботою префронтальної кори піддослідної мавпи і виявили схожість в діяльності нервових клітин.

Раніше вчені встановили, що обчисленнями та уявленнями цифр і чисел в розумі займається не тільки права півкуля мозку, але і ліва його половина. Вчені з'ясували, що на цифри реагує особлива ділянка в нижній частині скроневої кори мозку, яка включалася при перегляді чисел як у лівій, так і в правій півкулі. Ця ділянка, яку вчені назвали "зоною форми числа" (NFA), призначена виключно для розпізнавання чисел - вона не включалася тоді, коли дослідники показували добровольцям літери або "фальшиві числа" – знаки, схожі за формою на цифри, але які при цьому ними не були.