UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені пов'язали високий рівень стресу з появою сонного паралічу

Напади сонного паралічу можуть бути також пов'язані з психічними захворюваннями.

Міжнародна група вчених проаналізувала 42 дослідження сонного паралічу і виявила основні причини, пов'язані з появою цього стану. За словами дослідників, найбільш часто появі сонного паралічу передує високий рівень стресу і часті пробудження. Висновки дослідників опубліковані в журналі Sleep Medicine Reviews.

Сонний параліч - це стан, при якому людина не здатна поворухнутися в момент напівдрімоти перед сном або, навпаки, відразу після пробудження. М'язову слабкість можуть супроводжувати страхітливі галюцинації. Часто ті, хто страждає сонним паралічем, розповідають про слухові галюцинації, задуху або "відчутній присутності" - почутті, ніби за людиною хтось спостерігає зі сторони. Вважається, що саме сонний параліч міг стати джерелом фольклорних сюжетів про нічних духів або суккубів, небезпечних для сплячих. Зазвичай напади тривають не довше кількох хвилин. За різними даними, хоча б раз у житті напад сонного паралічу відчували до 50% населення Землі. Регулярно стикаються з них від 5 до 7% людей.

У ході дослідження вчені проаналізували 42 роботи, які були опубліковані в період з 1984 по 2016 рік, найбільша з них охоплювала 90 тисяч осіб. Дослідники вивчили зв'язок між появою сонного паралічу і різними аспектами способу життя, в тому числі, тривалістю сну, улюбленою позою для сну, наявністю захворювань і розладів, спадковістю і рівнем стресу. Також враховувалися особисті дані учасників досліджень: стать, вік, національність, доходи та особливості раціону.

Автори статті дійшли висновку, що найчастіше напади сонного паралічу відвідують людей з порушеннями сну. Часті пробудження і проблеми з засипанням можуть бути викликані різними причинами, але найпоширеніші з них - прийом деяких ліків, високий рівень стресу і розлади психіки. Крім того, підвищений ризик нападів зазнавали ті, хто зазвичай спав менше шести або більше дев'яти годин, а також любителі короткого денного сну. Серед тих, хто страждав психічними розладами, з сонним паралічем найчастіше зустрічалися пацієнти з посттравматичним стресовим розладом і соціофобією.

Раніше група американських біологів створила бездротовтй пристрій, що блокує больові сигнали до того, як вони надходять у мозок.