UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені помітили у качкодзьобів здатність світитися в темряві

Качкодзьоби стали третім приклад біолюмінесценції серед ссавців.

Американські вчені виявили ще одну особливість качкодзьобів. За їхніми словами, ці тварини здатні світитися в темряві. Як зазначає Naked science, зеленувате світіння качкодзьобів під дією ультрафіолетового випромінювання - це третій приклад біолюмінесценції серед ссавців.

Досі було відомо тільки два таких види: американські сумчасті опосуми і білки-летяги. Обидва ці види виявляють активність ночами, як і качкодзьоби. Тому вчені вирішили перевірити їхню здатність до біолюмінесценції.

У ході дослідження вони вивчили зразки, які зберігаються в Філдовському музеї природної історії і Музеї Університету штату Небраска, - опудала двох самців і однієї самки. При звичайному освітленні їхнє хутро виглядає бурим, однак при освітленні ультрафіолетом воно люмінесцирувало, випускаючи синьо-зелене світіння.

Поглинаючи УФ-фотони з довжиною хвилі від 200 до 400 нанометрів, качкодзьоби перевипромінюють їх у видимому діапазоні, на довжині 500-600 нанометрів, причому незалежно від статі. Ймовірно, така здатність є адаптацією до нічного способу життя. Завдяки цьому качкодзьоби можуть помічати один одного і взаємодіяти навіть у разі недостатнього освітлення.

Опосуми і білки-летяги відносяться до підкласу звірів, а качкодзьоби - до «першозвірів». Вчені звертають на цей факт особливу увагу, оскільки тепер їм відомі приклади біолюмінесціруючих тварин з усіх підкласів і інфракласів ссавців, нехай поки і по одному.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені зареєстрували рекорд затримки дихання серед тварин

Раніше американські вчені заявили про те, що маленькі мавпочки, ігрунки, здатні до самоодомашнення. За їхніми словами, вони, як і люди, можуть змінювати фізичні характеристики в залежності від відносин з родичами.