UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені пояснили появу «серця» Плутона

Незвичайна поверхня з'явилася внаслідок сублімації азотного льоду.

Вчені з Університету Ексетера знайшли нове пояснення незвичайним особливостям геології Плутона, наприклад, появі регіону у формі серця. За словами дослідників, він утворився внаслідок сублімації азотного льоду, повідомляє Universe today.

Коли в 2015 році повз карликову планету пролетів апарат New Horizons, вчені отримали можливість роздивитися поверхню Плутона. Однією з найбільш вражаючих його особливостей є область у формі серця, що отримала назву "Регіон Тамбо". Він названий на честь Клайда Тамбо, який відкрив Плутон у 1930 році.

Регіон складається з розрізнених сегментів різної форми і здається молодим, оскільки на ньому немає ударних кратерів. Науковці зазначають, що на Плутоні можна знайти кілька стародавніх ударних кратерів, але зміни в цьому регіоні могли відбуватися зовсім недавно.

Читайте також: Астрономи пояснили появу малих супутників Плутона

У результаті нового дослідження вчені змогли знайти нове пояснення появі незвичайних особливостей рельєфу Плутона. Моделювання показало, що регіон був сформований внаслідок сублімації азотного льоду. Це процес, при якому речовина переходить з твердої форми відразу газоподібну через вкрай низький атмосферний тиск.

«Плутон все ще геологічно активний, незважаючи на віддаленість від Сонця та обмеженість внутрішніх джерел енергії. Умови поверхні дозволяють газоподібному азоту у його атмосфері існувати з твердим», - заявив провідний автор дослідження Едрієн Морісон.

Дослідження показало, що сублімація азотного льоду сприяє конвекції у крижаному шарі плато Супутник, охолоджуючи його поверхню. За словами вчених, це узгоджується з іншими даними, отриманими New Horizons.

Нові дані також узгоджуються з кліматичними моделями, які вказали на часові проміжки початку сублімації регіону – один-два мільйони років тому. За словами вчених, динаміка азотного льоду на Плутоні аналогічна до динаміки океанів Землі.

Попередні дослідження багатокутників Плутона показали, що крига може нагріватися теплом зсередини, що піднімається в центрі осередків, розширюючись, а потім опускаючись, створюючи ребристі краї. Разом про те, нове дослідження передбачає, що охолодження поверхні переважає над тепловим потоком зсередини.

Вчені припускають, що зумовлена кліматом динаміка твердих шарів поверхні може спостерігатися й на інших небесних тілах. Наприклад, на супутнику Нептуна Тритоні, а також на об'єктах з Пояса Койпера.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі спробували пояснити, як під поверхнею Плутона з'явився і існував рідкий океан. На їхню думку, океан рідини на холодному Плутоні міг створити сам процес формування та зростання карликової планети мільярди років тому.