UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені пояснили, чому з'являються «ковідні пальці»

Це пов'язано з тим, як організм перемикається в режим боротьби з вірусом

Вчені з Паризького університету розповіли, чому у деяких пацієнтів, які заразилися новим коронавірусом, з'являлися «ковідні пальці». За їхніми словами, це пов'язано з тим, яким чином організм перемикається на режим боротьби з хворобою, повідомляє ВВС.

«Ковідні пальці» - побічний ефект, який проявлявся у пацієнтів різного віку, але найчастіше у дітей і підлітків. Найчастіше ураження зачіпає великий палець ноги, але може поширитися і на інші пальці. На них з'являються коричневі плями, пухирці, в яких іноді з'являється гній. Зовні симптоми нагадують серйозне обмороження.

Більшість пацієнтів переносять цей симптом без будь-якого дискомфорту, у інших же пальці сверблять і болять. При цьому, у пацієнтів з «ковідними пальцями» може не бути інших симптомів зараження, таких як кашель і висока температура.

huffingtonpost.co.uk

У ході нового дослідження вчені обстежили 50 осіб з підозрою на «ковідні пальці» і 13 пацієнтів, у яких були схожі симптоми, які точно не були пов'язані з коронавірусом. Вони прийшли до висновку, що в появі цього явища беруть участь дві частини імунної системи. Обидві вони пов'язані з механізмом, за допомогою якого організм бореться з вірусом.

Одна з них - білок інтерферон першого типу, а друга - антитіла, які атакують не вірус, а клітини організму. Цей процес доходить і до дрібних кровоносних судин і капілярів.

За словами Вероніки Батейль з Британської асоціації захворювань шкіри, «ковідні пальці» спостерігалися в основному на початку пандемії, після поширення штаму «Дельта» випадків їхнього виявлення стало набагато менше. Разом з тим, прояви, пов'язані зі шкірою, можуть з'являтися через якийсь час після зникнення інших симптомів, тому їх часто не пов'язують з коронавірусом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені з Китаю та США планували створити новий коронавірус за рік до пандемії – Telegraph

Президент Академії профілактичної медицини (США) Алмаз Шарман вважає, що «Дельта» може стати останнім серйозним штамом, після чого пандемія піде на спад. Попри уявну «невразливість» вірусу, що відповідає на боротьбу новими й новими мутаціями, його можливості не безмежні - з часом коронавірус почне втрачати свою заразність.