UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені підтвердили відкриття найдальшого об'єкту Сонячної системи

Рік на об'єкті триває 10 земних століть.

Палеонтологи підтвердили відкриття найдальшого відомого на даний момент об'єкту Сонячної системи. Він отримав офіційне позначення 2018 AG37, повідомляє N+1.

Про відкриття об'єкта, який неофіційно називають FarFarOut (Дуже-дуже далеко) повідомили Скотт Шеппард з Інституту Карнегі та його колеги, які займаються пошуками загадкової Дев'ятої планети, в 2018 році.

Перші зображення FarFarOut на момент виявлення були отримані за допомогою 8-метрового телескопа «Субару», розташованого на Гаваях. Щоб підтвердити відкриття, вченим довелося провести додаткові спостереження за об'єктом за допомогою Магелланових телескопів і телескопа «Джеміні-Північ», для того, щоб визначити параметри його орбіти.

За словами планетологів, середня відстань від об'єкта до Сонця становить 132 астрономічних одиниці (для порівняння, Плутон знаходиться на відстані 39 астрономічних одиниць від зірки). FarFarOut рухається по витягнутій орбіті, то наближаючись до Сонця на 27 астрономічних одиниць, то віддаляючись від нього на 175. Рік на об'єкті триває близько однієї тисячі земних. Вважається, що витягнута орбіта FarFarOut обумовлена взаємодією з Нептуном.

Вчені вважають, що 2018 AG37 може бути крижаною карликовою планетою, оскільки розмір об'єкта, виходячи з спостерігається яскравості, оцінюється в 400 кілометрів у поперечнику.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи виявили планету біля однієї з найближчих до Сонця зірок

Раніше астрономи за допомогою телескопа TESS підтвердили існування екзопланети KOI-5Ab, яка знаходиться в потрійній системі. Перші свідчення існування небесного тіла отримав ще в 2009 році телескоп «Кеплер».