UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені підтвердили, що сни є відображенням реальності

Дослідники створили алгоритм, який зміг проаналізувати сни і дізнатися, чим обумовлений їхній сюжет.

Вчені з Третього університету Риму створили алгоритм для аналізу сновидінь і за його допомогою визначили, які події визначають їхній сюжет. Таким чином їм вдалося підтвердити гіпотезу про те, що сни є тільки продовженням повсякденного життя, повідомляє Naked science.

Найчастіше для аналізу сновидінь використовують шкалу Холла і Ван де Касла, яка досліджує, які персонажі фігурували уві сні, як взаємодіяли один з одним, і як ця взаємодія впливала на них.

У ході дослідження вчені проаналізували 24 тисячі сновидінь, які були взяті з бази даних DreamBank. У результаті їм вдалося перевірити, чи дійсно сни є відображенням і продовженням реального життя.

За основу вчені взяли шкалу Холла і Ван де Касла і аналізували дані з урахуванням п'яти чинників, які могли вплинути на зміст снів: стать і вік респондентів, рівень агресії, наявність сліпоти і участь в бойових діях. Потім вони порівняли результати, отримані за допомогою алгоритму, з тлумаченнями психологів. Висновки збігалися на 75%.

У результаті дослідники змогли довести, що їхній алгоритм можна використовувати для аналізу сновидінь і підтвердити, що сни дійсно є продовженням реального життя. На зміст снів також впливали стать і вік людини, події, які викликали у неї сильний стрес, і рівень насильства в суспільстві.

Разом з тим, у проведеного дослідження є і обмеження. По-перше, всі учасники експерименту були жителями США. По-друге, число учасників було невеликим і в їхніх профілях були записані всі індивідуальні риси, які серйозно впливають на інтерпретацію сну психологами. Нарешті, алгоритм обробляв не сновидіння, а тільки те, що респонденти пам'ятали про них.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені з'ясували, що підвищує ризик смерті від коронавірусу

Раніше вчені з Стенфордського і Каліфорнійського університетів запропонували нове пояснення того, навіщо потрібні сновидіння. На їхню думку, яскраві образи стимулюють нейрони зорової кори, захищаючи її від швидкої «перебудови» для виконання інших функцій.