UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені підтвердили, що коти – це рідина

Вони мають здатність «просочуватися» крізь дрібні отвори.

Коти можуть просочуватися у вузькі отвори

Коти можуть просочуватися у вузькі отвори

Петер Понграц з Університету Етвеша Лоранда в Угорщині провів дослідження, що допомогло довести, що коти насправді є рідиною. І самі тварини це, мабуть, розуміють, повідомляє Science Alert.

Вчений довів, що зіштовхуючись із серією дедалі дрібніших отворів коти здатні «просочуватися» крізь них, як рідина, хоч і вагаються, якщо отвір замалий, щоб почуватися комфортно. Це передбачає, що крім демонстрації деяких властивостей рідини кішки також мають деякий ступінь самосвідомості щодо своїх власних розмірів.

Читайте також: Великі кішки здатні розрізняти людські голоси – вчені

«Текучість» котячих не вислизала від уваги вчених. У 2014 році Марк-Антуан Фардін довів у статті, що з часом кішки починають «розтікатися», щоб відповідати формі контейнера, в якому вони виявляються. Це певним чином поміщає кішок у категорію аморфних тіл – не зовсім твердих, але й рідких.

Дослідження Понграца було проведено з метою визначити, чи кішки демонструють усвідомлення власного тіла. Він брав участь у подібному дослідженні 2019 року, яке проводилось на собаках. Воно показало, що ці тварини побоюються проникати в отвори, надто малі для них. Тобто, вони мають знання про власні розміри і використовують їх.

Котів вивчати складніше, оскільки вони набагато норовливіші. Собаки роблять те, що від них хочуть люди, але з котами все інакше. Тому Понграц розробив експеримент, який би відповідав більш комфортному для кішок середовищі, у них вдома. Він зробив установку з дощок із вирізаними отворами. Одна серія їх складалася з отворів різної ширини, а друга з різною висотою.

Випробування пройшли 30 із 38 кішок, але його результати можна вважати показовими. У більшості отворів кішки просочувалися до своєї людини з іншого боку без вагань, навіть коли отвір був у половину ширини їхнього тіла. Але у випадку з панелями різної висоти вони вагалися, якщо отвір був коротшим за висоту їхньої холки, і навіть шукали альтернативні рішення, наприклад, повністю перестрибували через панель. До такої поведінки були більш схильні вищі кішки, що свідчить, що усвідомлення розмірів тіла відіграє роль у прийнятті рішень.

Крім того, оскільки випробування проводилися в будинках кішок, де вони відчували себе у безпеці, такі коливання навряд чи були пов'язані з побоюваннями про те, що знаходиться по той бік панелі.

Експеримент також показав, що кішки по-різному сприймають ширину та висоту отвору. Вузький отвір не викликав побоювань, і вони легко просочувалися крізь нього. Але висота отвору вимагала більшої уваги, особливо якщо кішці доводилося пригинатися, щоб пробратися через нього.

Раніше вчені розповіли, які породи кішок живуть найменше.