UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені перестануть використовувати фізичний еталон кілограма

Дослідники мають намір затвердити формулу для визначення кілограма.

Вчені перестануть використовувати еталон кілограма, що зберігається в Міжнародному бюро мір і ваги у французькому Севрі. Як повідомляє Associated Press, замість невеликого циліндра, який використовувався для точного визначення кілограма, тепер буде застосовуватися наукова формула.

Зустріч, на якій буде затверджено формулу, відбудеться 16 листопада у Версалі. Формула буде застосовуватися в наукових і практичних галузях, що потребують точних вимірювань маси.

Міжнародний еталон кілограма використовувався з 1889 року. Він являє собою циліндр, який на 90% складається з платини, а на 10% - з іридію. Незважаючи на те, що він витягувався з місця зберігання досить рідко, він був критично важливий для глобальної системи визначення ваги, від якої, наприклад, залежить система міжнародної торгівлі.

Міжнародне бюро мір і ваги (МБМВ) - організація, яка була заснована 17 країнами у 1875 році. У МБМВ зберігалися еталони основних одиниць вимірювання, які використовуються людством: метр, кілограм, секунда, ампер, кельвін, моль і кандела. На даний момент кілограм був єдиною одиницею виміру, для якої використовувався фізичний еталон.