UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені отримали вуглецеві нановолокна з атмосферного вуглекислого газу

Розробка дозволить зменшити вміст вуглекислого газу в атмосфері і забезпечити промисловість важливою сировиною.

Хіміки з університету Джорджа Вашингтона розробили систему, яка дозволила їм отримати вуглецеві нановолокна з атмосферного вуглекислого газу. За словами вчених, розробка дозволить зменшити вміст вуглекислого газу в атмосфері Землі і забезпечити промисловість важливою сировиною.

Розробка вчених являє собою ванну для електролізу, в якій знаходиться розплав суміші карбонатів. Вся система підігрівається до 750°C за допомогою сонячного світла, сконцентрованого спеціальною системою. Частина світла йде на генерацію електрики сонячними батареями - вона потрібна для електролізу розплаву. При пропущенні струму на сталевому електроді починають утворюватися вуглецеві нановолокна - відбувається відновлення аніона вуглекислоти, сама ванна при цьому знаходиться в контакті з повітрям і безперервно поглинає вуглекислий газ і кисень з повітря.

За словами вчених, якщо їх розробка займе площу, яка складе всього 10% від площі Сахари, то за десять років рівень вуглекислого газу в атмосфері повернеться на позначку часів до індустріальної революції.

Крім того, розробка буде корисною і для промисловості. Наприклад, фюзеляжі літаків Boeing Dreamliner і Airbus A350 XWB майже на половину складаються з вуглецевих композитів, оскільки матеріали володіють міцністю і дозволяють зробити літаки на 20% легше, ніж при використанні алюмінію. Вартість же нановолокон, які будуть отримані за допомогою нового методу, складе близько 1000 доларів за кілограм.

Раніше вчені знайшли новий метод виробництва світлодіодної тканини, який здатний прискорити комерціалізацію дисплеїв, що використовуються в одягу, так як цей процес можна автоматизувати і зробити його порівняно дешевим.