UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали птаха з найбілішим пір'ям у світі

Білі плями на пір'ї відбивають до 55% світла.

Вчені заявили про те, що євразійський вальдшнеп є володарем найбілішого у світі пір'я. Воно відбиває найбільше світла за всю історію спостережень, повідомляє Science Alert.

Білі плями на пір'ї вальдшнепа відбивають 55% світла, яке потрапляє на них. Це приблизно на 30% більше, ніж у будь-якого іншого птаха.

Читайте також: Американський стартап планує «воскресити» птаха додо

Вальдшнепи - коричневі птахи з білими плямами на нижній стороні хвістового пір'я. Навесні в Азії та Європі самці використовують ці білі плями під час демонстраційних польотів у період розмноження, щоб привернути увагу самок на землі. Самки ж розпускають хвостове пір'я, щоб привернути увагу самців, які пролітають над ними.

У більшості інших випадків білі плями приховані під плямистим коричневим пір'ям. Це пір'я зливається з опалим листям, тому вальдшнеп може вишукувати дощових черв'яків і комах, не залучаючи хижаків.

Дослідники взяли хвостове пір'я з колекції у Швейцарії, щоб з'ясувати, наскільки яскравими є пір'я вальдшнепу. Вони використали електронну мікроскопію для аналізу структури, спектрофотометрію для вимірювання коефіцієнта відбиття світла та оптичне моделювання для відстеження того, як світло взаємодіє зі структурами всередині пера.

Порівнявши результати з даними про інші види птахів, вчені дійшли висновку, що вальдшнепи мають найбіліше пір'я у світі.

Білі плями вальдшнепа відбивали до 55% світла. Це на 31% більше, ніж у найближчого аналога, каспійської крачки, яка відбивала до 38% світла.

Дослідники відзначають, що за цей блискучий відбиваючий ефект білого пір'я вальдшнепа відповідає макро- та мікроскопічні структури всередині пера. Наприклад, гілки всередині самого пера були сплющені і накладалися одна на одну, як жалюзі - це збільшує площу поверхні, доступної для відображення і запобігає проникненню світла через щілини між гілками.

Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі заявили, що обурення в магнітному полі Землі можуть змушувати перелітних птахів відхилятися від звичних маршрутів. Це може допомогти дослідникам краще зрозуміти небезпеки, з якими стикаються птахи, та їхню здатність до адаптації.