UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали продукти, що прискорюють розвиток раку

Дослідники радять утриматися від вживання смаженої їжі.

Смажені на олії продукти можуть прискорити розвиток раку

Смажені на олії продукти можуть прискорити розвиток раку

Вчені з Массачусетського університету в Амхерсті заявили про те, що людям, схильним до розвитку раку, слід відмовитися від смажених на рослинній олії продуктів. Дослідження вчених показують, що такі продукти прискорюють розвиток раку товстої кишки і запальних захворювань кишечника у мишей, повідомляє Medical Xpress.

У ході дослідження вчені давали мишам з перерахованими захворюваннями рослинну олію, на якій до цього смажили фалафель в одному з ресторанів Амхерста. Контрольна група гризунів отримувала чисту олію.

Виявилося, що смажена олія погіршувала стан мишей, посилюючи запалення товстої кишки і вдвічі прискорюючи ріст пухлин, вона також поширює бактерії та токсичні продукти в кровотік.

Щоб перевірити свою гіпотезу про те, що окислення ненасичених жирних кислот при нагріванні олії провокує запальний ефект, вчені відокремили полярні сполуки від олії для смаження і також ввели їх у піддослідних гризунів. У результаті вони отримали аналогічні результати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили перший випадок "зараження" людини раком. У 41-річного пацієнта були виявлені пухлини, клітини яких були занадто малими для ракових клітин людини. У ході досліджень виявилося, що пухлини були передані людині від паразита. Дослідження вчених показало, що ракові клітини, які виникли в організмі паразита "карликовий ціп'як", перейшли в організм господаря – чоловіка, організм якого був ослаблений ВІЛ-інфекцією.