UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали компонент зеленого чаю захистом від інфаркту

Молекули, що містяться в чаї, руйнують білок, здатний викликати відрив артеріальних бляшок та інфаркт.

Вчені з Ланкастерського університету заявили про те, що молекули складного флавониду, галлата епігаллокатехіну (EGCG), які містяться в зеленому чаї, уповільнюють формування бляшок, що закупорюють коронарні судини і здатні привести до інфаркту. Як повідомляє Naked science, з дією цих молекул пов'язують також інші позитивні ефекти зеленого чаю, наприклад, зниження ризику розвитку раку і нейродегенеративних захворювань.

У ході дослідження вчені встановили, що EGCG впливає на аполіпопротеїн А1 (apoA-I), білок-носій "хорошого холестерину". Відомо, що "чистий" протеїн apoA-I накопичується з віком та при деяких умовах може стимулювати відрив накопичених на стінках судин білкових бляшок - саме так "запускається" інфаркт. Додавши apoA-I в чай, вчені нагрівали його в мікрохвильовці, показавши, що в результаті EGCG зв'язується з білковими нитками і стимулює їхнє руйнування з утворенням нешкідливих фрагментів.

Разом з тим, дослідники підкреслюють, що результати дослідження ще не означають, що активне споживання чаю сповільнить розвиток коронарної недостатності. Більш дієвий спосіб добитися цього - відмова від паління, достатні фізичні навантаження, збалансоване харчування і відсутність стресів.

Раніше повідомлялося про те, що вчені винайшли універсальні ліки від хвороб мозку. Ці ліки розбивають бляшки в мозку у мишей, заражених хворобою Альцгеймера або Паркінсона, і покращують когнітивні і запам'ятовуючі функції мозку тварини.