UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені навчили антибіотики шукати "бактерій-кротів"

Новий тип антибіотиків може знаходити бактерії, недоступні для звичайних ліків.

Вчені з компанії Genentech розробили метод модифікації антибіотиків, який дозволяє знищувати бактерії, що заховалися в клітинах господаря і стали недосяжними для звичайної терапії. Вони часто роблять інфекцію невиліковною.

Новий метод спрямований на боротьбу з стійкими бактеріями, які не вдається знищити звичайним шляхом. Однією з причин цього є те, що частина бактерій "ховається" в клітинах господаря і стає прихованим резервом популяції. Навіть якщо цей антибіотик може знищити бактерію у міжклітинному середовищі, він часто не здатний проникнути всередину господарської клітки, де знаходиться невелика і добре замаскована частина популяції, здатна викликати ремісію.

Боротьбу з такими "бактеріями-кротами" вчені пропонують проводити за допомогою комплексу антибіотик – антитіло. На першому етапі антитіло з пришитим до нього антибіотиком зв'язується з бактерією, коли та ще перебуває в міжклітинній середовищі. На цьому етапі антибіотик просто пов'язаний з бактерією, але не діє на неї. Потім мікроорганізм потрапляє в клітину і утворюється вакуоль, в яку надходять ферменти, що руйнують зв'язок між антитілом і антибіотиком (для цього в лінкер між речовинами дослідники вставили відповідний сайт посадки для ферментів). У цей момент антибіотик вивільняється і починає діяти на бактерії, що "сховалися" в клітині господаря.

Читайте також: Вчені навчили наноробота з ДНК ходити самостійно

Дослідження, які були проведені на мишах, показали, що використання комплексу антибіотик-антитіло виявилося на три порядки ефективнішим, ніж застосування одних тільки антибіотиків. Автори підкреслюють, що цей результат не можна перекладати на людей безпосередньо, оскільки типи клітин, що захоплюють бактерій в ході інфекції, у людини і у мишей дещо відрізняються.

Раніше повідомлялося про те, що група американських учених розробила методику, яка здатна знищувати хвороботворні бактерії в організмі без участі антибіотиків. Методика дозволяє розміщувати на поверхні хвороботворних бактерій спеціальні "радіомаячки", що вказують імунній системі організму на необхідність їх знищення.