UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астероїд, що вбив динозаврів, міг бути уламком комети – вчені

Комету збило з шляху тяжіння Юпітера, а потім зруйнував вплив Сонця.

Американський астрофізик Аві Леб і його студент Амір Сирадж заявили про те, що астероїд, який погубив динозаврів, насправді міг бути уламком комети. Ймовірно, небесне тіло збило з шляху тяжіння Юпітера, а потім воно було зруйновано впливом Сонця, повідомляє Naked science.

Велике небесне тіло зіткнулося із Землею 66 мільйонів років тому. Удар утворив кратер Чиксулуб, а також призвів до фатальних наслідків, запустивши крейдове вимирання. Вважається, що винуватцем цих подій був астероїд, але тепер вчені запропонували альтернативну гіпотезу і нового підозрюваного - комету.

Дослідники показали, що тяжіння Юпітера здатне порушувати орбіти тел в Хмарі Оорта - великій і розрідженій сфері на межі Сонячної системи, яку «населяють» комети. Комп'ютерне моделювання показало, що, наближаючись до Сонця, таке тіло могло зруйнуватися під дією приливних сил, що виникають при русі в неоднорідному гравітаційному полі зірки.

Вчені відзначають, що при зближенні з Сонцем випаровується лише незначна частина крижаної речовини комет. «Але вона опиняється так близько до Сонця, що та частина, яка знаходиться ближче, відчуває більш сильне тяжіння, ніж далека. Це і викликає появу приливних сил. Відбувається приливне руйнування, і великі комети, що підійшли до Сонця, розпадаються на більш дрібні. Існують певні статистичні шанси на зіткнення такої малої комети з Землею», - заявив Сирадж.

За розрахунками дослідників, приблизно 20% довгоперіодичних комет Хмари Оорта можуть йти на траєкторію зближення з Сонцем. Зіткнення їхніх уламків із Землею можуть відбуватися кожні 250-730 мільйонів років. Це дозволяє припустити, що «астероїд Чиксулуб» був подібним уламком, а не астероїдом з головного поясу, як вважалося раніше.

Нова гіпотеза пояснює і деякі неузгодженості, що виникли в останні роки при дослідженні самого кратера. Наприклад, вивчені зразки древньої породи вказують на доволі «примітивний», вуглецево-хондритний склад, характерний для довгоперіодичних комет, але не для астероїдів, які вважають головними «підозрюваними» в крейда-палеогеновому вимиранні.

Вчені вважають, що і інші гігантські кратери можуть бути слідами від ударів комет, а не астероїдів. Але підтвердити або спростувати цю гіпотезу можуть додаткові дослідження речовини цих кратерів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Великій Британії чотирирічна дівчинка знайшла слід динозавра

Раніше вчені із Стокгольмського університету секвенували ДНК 14 шерстистих носорогів і з'ясували, чому вимерли ці тварини. Раніше вважалося, великі тварини давнини вимерли через поширення людей і їхнього мисливського способу життя, але тепер виявилося, що це не так.