UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Японії створили робота з квазілюдською моторикою

Антропоморфний робот здатний здійснювати рухи різного ступеня точності.

Японські інженери розробили антропоморфного робота, який здатний здійснювати рухи різної амплітуди і точності в залежності від зовнішніх подразнень.

Робот, що одержав назву Alter, являє собою торс з двома кінцівками і головою. Рухи робота забезпечуються за допомогою 42 пневматичних приводів і центрального генератора впорядкованої активності (ЦГВА). ЦГВА є нейромережею, що подає ритмічно впорядковані моторні сигнали без зворотного зв'язку за аналогією з центральною нервовою системою.

Зокрема, ЦГВА може керувати м'язами обличчя робота, імітуючи спонтанну реакцію на зовнішні подразники. Робот може відкривати рот, прикривати очі і так далі. Реакції робота забезпечують вбудовані датчики відстані, температури і вологості.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.