UA / RU
Підтримати ZN.ua

В SETI запропонували новий спосіб пошуку позаземних цивілізацій

Телескопи програми SETI можна перенаправити на пошук "витоків" мікрохвильового випромінювання від керуючих космічними апаратами променів.

Учасники програми SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) Джеймс Джиллухон і Абрахам Лоеб з Гарвардського університету розробили гіпотетичну модель запуску на Марс космічного апарату з сонячним вітрилом, який повинен приводитися в рух за допомогою спрямованих с Землі променів надвисокочастотного електромагнітного випромінювання. Як вважають вчені, це повинен бути самий дешевий і надійний метод міжпланетних подорожей і освоєння далекого космосу.

Також дослідники вважають, що аналогічні апарати можуть використовувати й інші розумні цивілізації. Якщо це так, то телескопи програми SETI можна перенаправити на пошук "витоків" мікрохвильового випромінювання від керуючих променів, що передбачає абсолютно нову і незвичайну концепцію пошуку позаземного життя.

За розрахунками вчених, будівництво даного космічного корабля обійдеться в 30 млрд дол, але вартість експлуатації буде лише 40 млн дол за всю місію. Дослідники вважають, що якщо якась розумна цивілізація побудує аналогічні апарати, то вони точно такі ж характеристики, як і у їхній теоретичній моделі.

"Витоку" випромінювання від керуючих променів повинні бути досить інтенсивними і зможуть досягати віддалених зоряних систем, де їх можна зафіксувати за допомогою радіотелескопів. Якщо радіотелескопи SETI будуть шукати сигнали даного типу хоча б чверть усього часу спостережень, то ймовірність виявити "витік" від керуючого сонячним вітрилом променя складе 1 до 100 за 5 років безперервної "прослушки".

Програма SETI існує з 1959 року на приватні пожертвування. В її основі лежить пошук радіосигналів від інших розумних цивілізацій.

У липні Юрій Мільнер, співвласник інтернет-компаній DST Global і Mail.ru Group, сказав, що виділить щонайменше 100 млн дол в наступні десять років на те, щоб знайти ознаки існування позаземних цивілізацій.