UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірландії фермер випадково знайшов стародавню гробницю

Ймовірно, гробниця датується бронзовою добою.

На півострові Дингл в ірландському графстві Керрі фермер, який скопував поле, випадково знайшов гробницю, яку вчені вже назвали «доволі незвичайною». Під час проведення меліоративних робіт фермер перевернув кам'яну плиту і знайшов під нею облицьовану плитами камеру, повідомляє «Новое время».

При найближчому розгляді поруч також була виявлена додаткова камера, яка, ймовірно, була передньою частиною гробниці. У самому похованні знайшли незвичайний гладкий камінь овальної форми і людську кістку.

Вчені припускають, що гробниця датується бронзовою добою (2000-500 роки до нашої ери), але вона може бути і більш давньою, оскільки вона демонструє ряд незвичайних особливостей. Її будова не схожа на жодне з інших поховань бронзової доби, знайдених в Ірландії - т.зв. клиноподібні гробниці, орієнтованих на захід і південний захід.

«Ця гробниця виглядає повністю недоторканою, в її первісному стані і містить людські останки. Це надзвичайно важлива знахідка, оскільки оригінальна структура була збережена і не піддавалася втручанню», - підкреслили вчені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Туреччині стародавню гладіаторську арену

Раніше археологи виявили на датському острові Фюн унікальний бронзовий меч, який датується бронзовою добою. Церемоніальний меч виготовили приблизно три тисячі років тому.