UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ефіопії виявлено кам'яні списи, старші за людство

Археологи знайшли в Ефіопії декілька найдавніших копій з кам'яними наконечниками, вік яких становить 280 тисяч років. Пояснень може бути лише два: або зброю виготовила гейдельберзька людина, або вид Homo sapiens набагато старший, ніж вважали антропологи.

В Ефіопії виявлено кам'яні списи, старші за людство
В Ефіопії виявлено кам'яні списи, старші за людство

Нещодавня знахідка археологів змусила науковий світ засумніватися у знаннях про здатність стародавніх людей та історії виду Homo sapiens. У локації Гадемотта, розташованій у рифтовій долині Ефіопії, вчені виявили списи з кам'яними наконечниками. Пізніше фахівці з Центру дослідження еволюції людини при Каліфорнійському університеті у Берклі визначили, що зброя старша за найдревніші останки людини розумної на 85 тисяч років.

Дослідники розділилися на два табори. Деякі вчені припустили, що ця знахідка свідчить про те, що перша людина розумна з'явилася набагато раніше, ніж передбачалося. Інші ж заявили, що стародавні списи, швидше за все, було виготовлено не представниками виду Homo sapiens, а гейдельберзькою людиною, найближчим родичем пітекантропів, предками людей і неандертальців.

Вчені визначили, що наконечники списів було зроблено з обсидіану, природного вулканічного скла, відомого своєю міцністю.

"Це дуже важливе відкриття, оскільки воно є першим свідченням того, що досить складні технології застосовувалися ще до появи на Землі людини розумної",- стверджує провідний автор дослідження Йонатан Сахле.

Припущення про те, що настільки майстерно зроблена зброя належала саме гейдельберзькій людині, було висловлено невипадково. Представники цього виду вважаються прямими предками сучасних людей, що жили в Африці. Попередні дослідження показали, що H. heidelbergensis вміли виготовляти знаряддя праці та полювання і вміло вбивали великих тварин.

Тим не менш, списи із кам'яними наконечниками - знахідка вкрай несподівана. Вона розширює знання вчених про навички далеких предків людини.

Дослідники з Каліфорнійського університету у Берклі також визначили, що у той період, коли було виготовлено незвичайні списи, територію Ефіопії було густо населено. Це пояснює появу революційних технологій: що більше людей взаємодіяли один з одним, то вищими були шанси на появу нових ідей.

У тому ж місці, де лежала стародавня зброя, археологи знайшли останки тварин, яких, на жаль, ідентифікувати не вдалося. Однак ретельний аналіз скам'янілостей показав, що списи кидали у жертву з великої відстані, а отже, стародавні люди вміли полювати на великих звірів без ризику для себе. !zn

Читайте також:

Археологи знайшли у Перу святилище, якому близько трьох тисяч років

У Болівії на дні озера Тітікака знайдено стародавній скарб віком 1500 років

В Єрусалимі знайдено найдавніший юдейський молитовник віком понад 1000 років

Археологи вперше розкопали печі Трипільської культури епохи енеоліту