UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Австралії знайшли викопні останки «гігантських» павуків

Вони мешкали на планеті 10-16 мільйонів років тому.

Вчені виявили в Австралії останки гігантського павука, який у минулому мешкав і полював у регіоні, вкритому на той час тропічним лісом. Як повідомляє Science Alert, це четверті скам'янілі останки павука, знайдені в Австралії, і перші, що належать до сімейства Barychelidae.

Новий вид жив приблизно 10-16 мільйонів років тому, його назвали Megamonodontium mccluskyi.

Читайте також: Палеонтологи знайшли останки найважчої тварини на Землі

Тип породи, в якій виявили скам'янілість, робить відкриття ще цікавішим. Це багата на залізо порода, гетит, скам'янілості в якій зустрічаються рідко. Збереженість знахідки була настільки детальною, що дослідники змогли розрізнити найдрібніші деталі тіла павука. Завдяки цьому їм вдалося встановити, що він був близьким до сучасного роду Monodontium, але його розміри були вп'ятеро більшими.

Розміри тіла Megamonodontium mccluskyi складає 23,31 міліметра. Але якщо він розправить ноги, то міг би поміститися на долоні. Розміри павука роблять знахідку ще більш вражаючою. Завдяки цьому вчені змогли розглянути будову тіла істоти.

Раніше палеонтологи виявили в Австралії останки копалин орлів, які були досить великими, щоб нести велику здобич. Можливо, вони могли б перенести гобіта, як у трилогії «Володар перснів» Джона Рональда Руела Толкіна.