UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна вперше за 20 років буде вивчати океан на власному судні

Угода про придбання судна буде укладена до кінця 2019 року.

Вперше за 20 років України буде досліджувати Світовий океан і Антарктиду на власному судні. Рішення про купівлю наукового океанського судна льодового класу було прийнято на засіданні Кабінету міністрів, повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки.

Зазначається, що угоду про придбання судна сподіваються завершити до кінця 2019 року, а вже у 2020 році відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором. На придбання судна виділено 252 мільйони гривень.

Голова Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий пояснив, що з кінця ХХ століття в України немає суден, які дозволяли б вести дослідження в Світовому океані і надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції "Академік Вернадський".

"Власне сьогодні майже 20 років з часу останнього самостійного наукового рейсу України в Південному океані (2000-2001 рр.). Для обслуговування нашої станції ми щорічно фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження довгий час взагалі не вели, тільки в минулому році почали щось робити з борту риболовних суден, які, природно, не є повноцінними "плавучими лабораторіями". Купівля власного судна і відновлення наукових рейсів надзвичайно підсилюють наші наукові можливості. Також ми зможемо створювати логістичні консорціуми з країнами, які мають свої полярні станції, але не мають власного флоту. І, до речі, буде дуже символічно до 25-річчя нашої станції "Академік Вернадський" прийти на неї на власному судні ", - зазначив він.

Міністерство освіти і науки України

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Детальніше про дослідження Антарктиди читайте в статті Германа Богапова "На рік до пінгвінів" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".