UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські астрономи відкрили п'ять комет з іншої зоряної системи

Відкриття допоможе у розумінні того, як формуються такі системи.

Астрономи з Головної астрономічної обсерваторії НАН України виявили п'ять екзокомет – комет, що обертаються навколо зірки в іншій системі. Стаття вчених опублікована в журналі Astronomy and Astrophysics, про відкриття розповідає журнал Scientific American.

У результаті дослідження астрономи використовували дані телескопа TESS. Крім власного відкриття, вони також змогли підтвердити відкриття інших екзокомет, зроблені під час попередніх досліджень.

Читайте також: Комета Леонарда «втратила» хвіст під час руху до Сонця

У нашій Сонячній системі комети вивчаються як частинки минулого, які можуть розкрити історію формування Землі та інших планет. Вважається також, що комети могли принести воду на нашу планету, що дозволило створити сприятливі умови для зародження та підтримання життя.

«Я думаю, що екзокомети важливі з тієї ж причини, що й комети у нашій Сонячній системі. Вочевидь, що комети зіграли значну роль у формуванні нашої системи. Якщо історія нашої Сонячної системи так пов'язана з екзокометами, як ми можемо сподіватися зрозуміти інші системи без вивчення їхніх комет?», - заявив Ендрю Вандерберг з Массачусетського технологічного інституту, який не був задіяний у новому дослідженні.

Виявлені екзокомети обертаються навколо зірки Бета Живописця, що знаходиться на відстані 65 світлових років від Сонця. Зірка набагато молодша за Сонце, їй лише 10-40 мільйонів років (нашій зірці – 4,5 мільярда років). Вона може надати астрономам інформацію про те, що відбувається на ранніх стадіях формування планетних систем. Навколо Бети Живописця обертається гігантська газова планета, розміри якої у 11 разів перевищують Юпітер. Крім того, зірку оточує диск уламків діаметром 60 мільйонів кілометрів.

Зазвичай подібні диски є хаотичними регіонами, в яких стикаються гігантські камені та протопланети. У таких регіонах зазвичай формуються комети. У молодих планетних системах комети пролітають повз свої зірки набагато частіше, оскільки об'єкти в диску весь час переміщаються, перш ніж приймуть свою остаточну форму.

Виявлені екзокомети стали не першими, знайденими біля Бети Живописця. Вже було відомо, що навколо зірки обертаються дві групи комет із різними властивостями. Але відкриття дозволило додати нові комети до об'єктів, які були виявлені в інших зіркових системах.

Раніше група астрономів за допомогою системи радіотелескопів ALMA уточнила розміри комети C/2014 UN271 Бернардинеллі - Бернштейна з Хмари Оорта. Дослідники підтвердили, що об'єкт рекордно великий – його діаметр сягає 137 кілометрів.