UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українець Макс Поляков продає свою частку у компанії Firefly Aerospace за один долар

За словами бізнесмена, він пішов на такий крок через тиск регуляторів США.

Український підприємець Максим Поляков, засновник ракетної компанії Firefly Aerospace, продає свою частину акцій компанії за один долар. Про це він написав на своїй сторінці на Facebook.

«Я віддаю за один долар усі свої 58% акцій Firefly моєму співзасновнику та партнеру Тому. Шановні CFIUS, Повітряні сили та 23 агентства США, які зрадили мене та засудили у всіх ваших діях за останні 15 місяців. Сподіваюся, тепер ви щасливі. Історія розсудить усіх вас, хлопці. Макс люблю Україну і так, у мене український паспорт, і я засновник Firefly!», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Українсько-американська ракета FireFly Alpha вибухнула через дві хвилини після запуску

За інформацією Bloomberg, яка була поширена наприкінці грудня, уряд та керівництво космічної галузі США побоювалися, що важливі технології можуть потрапити до України, Росії чи інших країн, які розвивають ракетно-космічні технології.

Поляков отримав листа від Комітету з національних інвестицій США (CFIUS) з вимогою до бізнесмена та його інвестиційної компанії Noosphere Venture Partners продати 50% акцій Firefly з міркувань національної безпеки. За даними агентства, Noosphere Ventures погодилася продати акції, але Поляков заявив, що те, що компанія перебуває у його власності, не несе загрози національній безпеці.

У грудні Bloomberg з посиланням на джерела також повідомляло, що уряд США призупинив поточні операції Firefly із запуску ракет у Ванденберзі через вирішення питання з правами власності Полякова.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Нагадаємо, компанія Firefly Aerospace має побудувати посадковий модуль для місій на Місяць до вересня 2023 року. Готовність лендера Blue Ghost відповідно до графіка програми «Артеміда» підтвердили в NASA.