UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося розкрити таємницю «мумії, що кричить»

Причина смерті жінки, обличчя якої навіки застигло в крику, залишалася загадкою для дослідників.

Єгиптологи Захі Хавасс і Цукор Салім за допомогою комп'ютерної томографії вивчили «мумію, ощ кричить», яка була знайдена в Єгипті ще в 1881 році. В результаті їм вдалося дізнатися, від чого померла ця жінка, повідомляє «Популярная механика».

У 1881 році археологи знайшли усипальницю з 40 фігурами. Серед них була фігура жінки, обличчя якої навічно застиг у вічному крику. Крім того, королівська скарбниця Дейр ель-Бахарі приховувала останки ще однієї людини, що кричить, – чоловіка.

Попередні дослідження за допомогою комп'ютерної томографії показали, що чоловік був принцем Пентауром, сином короля Рамзеса III. Він був змушений покінчити з собою через повішення в покарання за спробу вбити свого батька, яка відома в історії як гаремна змова. Його тіло було загорнуте в овечу шкуру, несхожу на звичайне біле полотно, яке можна знайти у членів королівської сім'ї.

Єгиптологи вважають, що жінку звали Мерет Амон. Але ким вона була, вони точно не знали, оскільки відомо про трьох жінок, які носили це ім'я. Тепер же дослідники вивчили мумію за допомогою комп'ютерної томографії та з'ясували, що стало причиною її смерті три тисячі років тому.

Виявилося, що вона страждала від важкої форми атеросклерозу, який торкнувся її кількох артерій. Це захворювання формується в стінці артерії, приводячи до звуження порожнини і закупорки судини, і може бути визначено при комп'ютерній томографії.

Вчені вважають, що жінка померла від обширного серцевого нападу і була знайдена тільки через кілька годин. Мозок жінки не був вилучений, що було звичайною практикою для членів королівської сім'ї.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Археологи датували найдавніше поселення в Північній Америці

Раніше археологи виявили поховання амазонки в головному уборі з дорогоцінних металів, яке датується другою половиною IV століття до нашої ери. Останки амазонки знайшли під час дослідження курганного могильника Дівиця V.