UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Великій Британії науковці виростили м'ясо на основі трав'яного каркасу

Наступним спробують виростити екологічне м'ясо взявши клітини коров чи свиней.

М'язову структуру м'яса змогли відтворити на основі клітини трави

М'язову структуру м'яса змогли відтворити на основі клітини трави

Науковці з британського університету Бата розробили новий метод вирощування м'яса в лабораторії, поідомляє N+1. Вони залишили у клітинах трави лише целюлозний каркас, а потім пересадили туди міобласти - це м'язові клітини, з яких утворюються поперечносмугасті м'язові волокна. 

Структура позаклітинного матриксу (це така частина сполучної тканини), яка залягає у міжклітинному просторі трави і допомагає клітинам, які діляться, вишикуватися в паралельні ряди. Що у результаті, створює тривимірну м'язову тканину з волокнистою структурою. 

Спочатку дослідники помітили, що структура деяких травинок схожа на структуру волокон м'яса. Тому вони вирішили спробувати виростити м'язові клітини у лабараторних умовах, взявши за основу структуру трави.

Біля університетського кампусу вчені зібрали жито, кострицю й тонконіг. Потім вони видалили з трави клітини, обробляли їх хімічними розчинами, поки там не залишилася лише частина сполучної тканини, яка складається з целюлози. Отриманний таким чином каркас заселили міобластами.

В ході експерименту, 35% клітин закріпилися на каркасі з целюлози через три години, що набагато перевищує ефективність фіксації на необробленній траві - лише 9%. Потім клітини продовжили ділитися та розростатися, а структура позаклітинного матриксу трави допомогла їм вишикуватися в паралельні ряди і утворити волокна. В результаті, клітини змогли сформували тривимірну м'язову тканину.

Дослідники й надалі будуть вдосконалювати такий метод вирощування, щоб збільшити кількість клітин, які кріпляться до каркасу трави.

Читайте також: «Розумні» імунні клітини змогли зменшити пухлини у мишей

Нагадаємо, інтерес до синтетичного м'яса зростає в усьому світі. Так, в Україні запустили виробництво рослинного стейку, який за смаком, як тваринне м'ясо.