UA / RU
Підтримати ZN.ua

У тиранозавра Рекса був двоюрідний брат зі східного узбережжя США

Попри схожість, обидва динозаври еволюціонували по-іншому.

Студент з Єльського університету Чейз Доран Браунштейн описав двох динозаврів, що населяли Аппалачі - колись ізольований масив суші, який сьогодні становить більшу частину східної частини Сполучених Штатів.

Саме тут у тиранозавра Рекса, грізного хижака, який колись бродив по території нинішньої західної частини Північної Америки був двоюрідний брат зі східного узбережжя, повідомляє Scitechdaily.

Дослідження описує двох динозаврів, що населяли регіон річки Аппалачі, який сьогодні становить більшу частину східної частини Сполучених Штатів, близько 85 мільйонів років тому: травоїдного гадрозавра і хижого тиранозавра.

За словами вчених, ці два зразки динозаврів, які зберігаються в Єльському музеї природної історії Пібоді, допомагають заповнити значний пробіл в палеонтологічних записах Північної Америки пізнього крейдового періоду.

Читайте також: Вимирання динозаврів зв'язали з падінням «темного астероїда»

Також вони є доказом того, що динозаври в східній частині континенту еволюціонували інакше, ніж їхні побратими в західній частині Північної Америки та Азії.

Протягом другої половини крейдового періоду, який закінчилася 66 мільйонів років тому, Північна Америка була розділена на два масиви суші. - Ларамідія була на заході й Аппалачі на сході.

Ці дві частини розділяло Західне внутрішнє море. У той час як відомі види динозаврів, такі як тиранозавр і трицератопс, жили по всій Ларамідії, про тварин, які населяли Аппалачі, було відомо набагато менше.

Одна з причин полягає в тому, що географічні умови Ларамідії були більш сприятливими для формування багатих відкладеннями покладів копалин, ніж в Аппалачі, пояснив Браунштейн.

Зразки, які використовував учений для опису в новому дослідженні були виявлені в 1970 роках на території сучасних штатів Нью-Джерсі й Делавер. Ці скам'янілості описують період від 85 до 72 мільйонів років тому в Північній Америці.

Дослідник вивчив частковий скелет великого хижого теропода і прийшов до висновку, що це був тиранозавр. Він також зазначив, що у скам'янілості є схожі частини кісток з дріптозавром - тиранозавром, який жив близько 67 мільйонів років тому на території сучасного Нью-Джерсі.

В результаті у цього динозавра дуже відрізнялися руки, ноги, а також масивні пазурі від тих, які були у тиранозавра Рекса. Таким чином, вчений передбачає, що цей вид динозаврів зі Східного узбережжя представляв окремий вид хижаків, який зміг еволюціонувати тільки в Аппалачі.

Браунштейн зазначив, що ці скам'янілості дають розуміння про те, що обидва динозаври, попри свою схожість, еволюціонували зовсім по-різному.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, що вчені відкрили два нових види гігантських динозаврів. Динозаври жили на Землі 120 мільйонів років тому.