UA / RU
Підтримати ZN.ua

У світі розробляють десятки вакцин від коронавірусу: які результати

Провідні компанії світу прагнуть створити вакцину вже до наступного року.

Пандемія коронавірусу внесла істотні зміни в світ, в якому ми живемо, принісши з собою нові правила поведінки, спілкування і навіть роботи. Для стримування поширення зараження вчені з усього світу працюють над створенням вакцин проти нього. На даний момент в світі розробляється більше 150 вакцин, 23 з них вже перейшли до фази випробувань на людях. Провідні компанії прагнуть до того, щоб випустити безпечну і ефективну вакцину вже до наступного року.

Чому вакцина важлива в боротьбі з коронавірусом

Вірус поширюється досить легко і більшість населення Землі все ще схильне до зараження. Вакцина дозволить забезпечити певний ступінь захисту, «навчаючи» імунну систему людини боротися з вірусом, що дозволить їй не хворіти. Це, в свою чергу, дозволить пом'якшити карантинні обмеження і послабити соціальне дистанціювання, пише ВВС.

Зазвичай на розробку вакцини йдуть роки і навіть десятиліття, але у випадку з коронавірусом вчені хочуть скоротити цей час до декількох місяців.

Розробка вакцин почалася в січні, після того, як вчені розшифрували геном вірусу SARS-CoV-2. Перші тестування безпеки вакцин на людях почалися в березні, але це не означає, що вакцина буде готова найближчим часом. Деякі тестування завершаться невдачею, а деякі можуть не показати чіткий результат. Тільки деякі вакцини зможуть успішно стимулювати імунну систему до боротьби з коронавірусом.

Які етапи тестування проходять вакцини

Доклінічні дослідження - вчені вводять вакцину тваринам, наприклад мишам або мавпам, і спостерігають за імунною відповіддю.

Перша фаза клінічних досліджень, дослідження безпеки - вчені вводять вакцину невеликій кількості людей, перевіряючи її безпеку, а також визначаючи дозування, і перевіряють, чи дійсно вакцина стимулює імунну систему.

Друга фаза, розширене тестування - вчені вводять вакцину сотням людей, розділеним на групи, такі як діти і люди похилого віку, спостерігаючи за тим, чи не відрізняється її дія для них. Ці випробування продовжують дослідження безпеки вакцин і здатність стимулювати імунну систему.

Третя фаза - вчені вводять вакцину тисячам людей і стежать за тим, скільки з них захворіють, в порівнянні з контрольною групою, яка отримує плацебо. Ця фаза дозволяє виявити те, наскільки вакцина ефективна в боротьбі з коронавірусом.

Схвалення - регулятори в кожній країні вивчають результати кожної фази клінічних досліджень і вирішують, чи дозволяти використання вакцини чи ні. В екстрених випадках, наприклад під час пандемії, вакцину можуть дозволити використовувати без формального схвалення.

У деяких випадках вчені комбінують фази досліджень, наприклад, першу і другу, тестуючи вакцини відразу на сотнях людей, пише The New York Times.

Які успіхи в розробці вакцин вже досягнуті

Одна вакцина вже отримала обмежене схвалення. Її розробили китайська компанія з виробництва вакцин CanSino Biologics і дослідний інститут Академії військових наук, повідомляє «Интерфакс». Використання вакцини обмежене тільки військовими структурами і не може мати більш широкого охоплення без схвалення з боку армії Китаю.

Як пише The New York Times, вакцина розроблена на базі аденовірусу Ad5. У травні вчені опублікували "багатообіцяючі" результати першої фази клінічних досліджень, а друга фаза підтвердила її здатність викликати сильну імунну відповідь. На даний момент обмежене використання вакцини схвалене на рік.

Третя фаза клінічних досліджень

Оксфордський університет і AstraZeneca - вакцина під назвою ChAdOx1 знаходиться на другій/третій фазі клінічних досліджень в Англії і третій фазі - в Бразилії і Південній Африці. Ймовірно, що «екстрений» варіант вакцини буде готовий до жовтня. У AstraZeneca заявили про те, що можуть виробляти два мільярди доз вакцини.

Sinopharm - китайська державна компанія почала третю фазу клінічних випробувань 15 липня. Вона проходить в ОАЕ, де вакцину отримають 15 тисяч осіб.

Sinovac Biotech - приватна китайська компанія розробила вакцину CoronaVac. У червні вона анонсувала, що перша/друга фаза клінічних досліджень на 743 добровольцях не виявила ніяких серйозних побічних ефектів, а третя фаза досліджень стартувала в липні в Бразилії. Компанія має намір виробляти 100 мільйонів доз вакцини щорічно.

Дитячий науково-дослідний інститут Мердока (Австралія) - проводить третю фазу клінічних досліджень вакцини БЦЖ, а також кілька інших досліджень, щоб перевірити, чи допомагає вона в боротьбі з коронавірусом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Перша і/або друга фаза клінічних досліджень

BioNTech, Pfizer, Fosun Pharma. Німецька BioNTech об'єдналася з американською Pfizer і китайським виробником Fosun Pharma. Їхня вакцина вже пройшла об'єднану першу і другу фазу клінічних досліджень. У всіх добровольців з'явилися антитіла до SARS-CoV-2, хоча у деяких спостерігалися побічні ефекти, наприклад порушення сну і біль в руках. Третя фаза клінічних досліджень запланована на липень.

Управління з продовольства і медикаментів США вже дало вакцині статус розгляду в прискореному порядку, що прискорює процес схвалення. Якщо вакцині все ж вдасться отримати схвалення, компанії мають намір випустити 100 мільйонів доз до кінця цього року і 1,2 мільярда доз - до кінця 2021.

Імперський коледж Лондона - перша/друга фаза клінічних досліджень почалася 15 червня. До кінця року вчені сподіваються дізнатися, чи є вакцина ефективною проти коронавірусу.

Moderna - перша фаза клінічних досліджень вакцини завершилася в травні, тоді дослідження проводилися на вісьмох добровольцях. Компанія має намір почати третю фазу досліджень 27 липня, а випустити вакцину - до початку 2021 року.

Zydus Cadila - індійський виробник розробив ДНК-вакцину і 3 липня отримав дозвіл на проведення випробувань на людях.

AnGes, Університет Осаки і Takara Bio - почали дослідження безпечності вакцини 30 червня.

Inovio - 30 червня американська компанія заявила про те, що у неї є проміжні результати першої фази клінічних досліджень. Вчені не виявили серйозних побічних ефектів і виявили імунну відповідь у 34 з 36 добровольців. Друга/третя фаза клінічних досліджень повинна початися влітку.

CureVac - в червні почалася перша фаза клінічних випробувань вакцини. У компанії стверджують, що її виробничі потужності, які розташовуються в Німеччині, можуть виробляти сотні мільйонів доз вакцини на рік.

Genexine - корейська компанія почала дослідження безпечності вакцини в червні, друга фаза досліджень повинна початися восени.

Walvax Biotechnology, Suzhou Abogen Biosciences і Військово-медична академія Китаю - в червні анонсували старт досліджень безпеки вакцини ARCoV. Доклінічні дослідження на мавпах показали захисний ефект.

Центр Гамалеї (Росія) - перша фаза досліджень вакцини, в якій взяли участь 38 осіб, завершилася. Вакцину визнали безпечною для здоров'я.

Novavax - американська компанія почала випробування вакцини в травні. Якщо вони пройдуть успішно, компанія готова виробляти 100 мільйонів доз вакцини в США, у неї також є заводи в Європі і Азії.

Vaxine - австралійська компанія почала першу фазу досліджень в липні. Вакцина поєднує вірусні білки і допоміжний засіб, який стимулює імунні клітини.

Medicago, GSK і Dynavax - перша фаза клінічних досліджень почалася в липні, якщо вона пройде успішно, друга/третя фаза почнеться в жовтні.

Університет Квінсленда і CSL - перша фаза клінічних досліджень почалася в липні. Компанія готова виробляти десятки мільйонів доз вакцини.

Індійський рада медичних досліджень, Національний інститут вірусології та Bharat Biotech - мають намір почати першу/другу фазу клінічних досліджень цього місяця. Вони мали намір підготувати вакцину, готову до масового використання, до 15 серпня, але ці наміри сприймаються скептично.