UA / RU
Підтримати ZN.ua

У сусідній галактиці виявлено рідкісну чорну діру проміжної маси

Маса чорної діри у 100 тисяч разів більша, ніж у Сонця.

Астрономи виявили чорну діру, що належить до рідкісного класу об'єктів. Її маса складає всього 100 тисяч сонячних, що робить її набагато меншою, ніж надмасивні чорні діри в центрах галактик, але більшою, ніж чорні діри, що утворюються після вибухів зірок, повідомляє Science daily.

Чорна діра ховається у кластері B023-G078, який знаходиться у сусідній галактиці Андромеди. Вважається, що це кульове скупчення, але тепер дослідники припускають, що це "обдерте" ядро галактики, яку поглинула більша сусідка. Воно залишилося після поглинання, а в його центрі збереглася чорна діра.

Читайте також: Астрономи зафіксували рекордне виверження речовини з чорної діри

Зазначається, що раніше чорні діри знаходили в «обдертих» ядрах, набагато більших, ніж B023-G078. Дослідники припускали, що мають існувати менші об'єкти, але прямих свідчень цього не було.

B023-G078 був відомий як масивне кульове скупчення – сферичне скупчення зірок, тісно пов'язаних гравітацією. Але було проведено лише одне спостереження, яке визначило, що його загальна маса становить 6,2 мільйона сонячних.

«Я знав, що B023-G078 – один із найпотужніших об'єктів в Андромеді, і думав, що він може бути кандидатом розірване ядро. Але нам потрібні були дані, щоби довести це. Ми зверталися до різних телескопів, щоб отримати більше спостережень», - заявив один із авторів дослідження Аніл Сет.

Вчені провели спостереження за скупченням за допомогою обсерваторії Gemini та телескопа «Хаббл», а потім розрахували розподіл маси в ньому. Зазвичай кульові скупчення мають світловий профіль, який має таку ж форму в центрі, як і по краях. Але B023-G078 відрізнявся. Відрізнявся і хімічний склад зірок: у центрі було більше важких елементів, ніж по краях об'єкта.

«Кульові скупчення в основному формуються в один і той же час. А ось «обдерті» ядра можуть мати повторювані епізоди формування, коли газ падає в центр галактики та утворює зірки. Під дією гравітаційних сил центр галактики можуть потрапити й інші скупчення. Це свого роду звалище для багатьох різних речей. Таким чином, склад зірок у таких ядрах складніший, ніж у кульових скупченнях. І це те, що ми бачили у B023-G078», - заявив Сет.

Вчені використали дані про розподіл маси об'єкта, щоб розрахувати швидкість руху зірок у ньому. Зірки у центрі скупчення оберталися швидше, ніж світила по його краях. Потім дослідники провели моделювання руху зірок без присутності чорної діри у кластері. І тут зірки рухалися набагато повільніше, ніж у спостереженнях дослідників. Коли ж модель у додали чорну діру, швидкості зірок були такими ж, як в отриманих даних.

Присутність у центрі кластера чорної діри є свідченням того, що це «обірване» ядро. Надалі дослідники мають намір досліджувати більше подібних об'єктів у пошуках чорних дір проміжної маси.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи за допомогою Дуже великого телескопа знайшли шість галактик, які оточують надмасивну чорну діру. Відкриття дозволить вченим зрозуміти, як надмасивні чорні діри могли утворитися та досягти колосальних розмірів за короткий час.