UA / RU
Підтримати ZN.ua

У суботу на Землі очікується сильна магнітна буря

Магнітні бурі триватимуть 1,5-2 дні.

У суботу, 30 жовтня, на Землі очікується магнітна буря. За прогнозами вчених, планета перебуватиме у хмарі плазми, викинутої Сонцем, 1,5-2 дні. Ймовірно, це буде найсильніша магнітна буря цього року, йдеться на сайті Рентгенівської лабораторії Сонця.

За добу 28 жовтня на нашій зірці зареєстрували 14 спалахів, серед яких були сильні (клас М) та особливо сильний (клас Х). Усі вони сталися на локальній ділянці Сонця.

До Землі хмара плазми дістанеться вранці 30 жовтня. Так, перший контакт магнітосфери планети із зарядженими частинками очікується близько 10-ї ранку. Хмара плазми рухається на швидкість 800 кілометрів на секунду, вона викличе магнітні бурі планетарного масштабу.

Читайте також: Астрономи зафіксували серію потужних вивержень плазми на Сонці

Очікується, що Земля перебуватиме у хмарі плазми 1,5-2 діб, протягом яких зазнаватиме практично безперервних геомагнітних збурень різної інтенсивності. Пікові значення коливань відповідатимуть трьом за п'ятибальною шкалою. Якщо пронози підтвердяться, це буде найсильніша і найтриваліша магнітна буря за останні кілька років.

Вчені зазначають, що поки неможливо передбачити подальшу сонячну активність. Але навіть якщо вибухи на зірці продовжаться, її обертання веде область зі спалахами далеко від Землі, тому навіть великі вибухи, що продовжуються, не призведуть до будь-яких наслідків для планети.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Влітку вчені зафіксували перший спалах класу Х у новому, 25-му циклі сонячної активності. Вона стала найпотужнішою, що сталася на зірці з 2017 року.