UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США змогли встановити особу дитини, яка загинула 58 років тому

Вчені разом з поліцією змогли знайти родичів хлопчика.

Загиблого 58 років тому в США малюка через стільки років змогли ідентифікувати спільними зусиллями місцевих, державних та національних правоохоронних органів, фахівців з генетичної генеалогії і вченого з Університету Орегон, повідомляє Phys.org.

Остеолог, судово-медичний антрополог з Музею природної і культурної історії Джин Маклафлін допомагала в розслідуванні справи про невідомому загиблу дитину. Вона приєдналася до групи в 2008 році, коли місцевий шериф ексгумував тіло для отримання зразка ДНК.

Тіло загиблої дитини виявили ще в 1963 році, у водосховищі Кін-Крік в штаті Орегон. Він був закутаний у ковдру, зверху перемотаний дротом з обтяжувачем, щоб тіло не спливало. Слідчі десятиліттями намагалися розібратися в цій справі та встановити особу малюка.

Через деякий час офіс шерифа оголосив, що загибла дитина - це дворічний Стівен Кроуфорд, який народився в Нью-Мексико в 1960 році. Джин Маклафлін допомагала дослідницькій групі. Вона змогла розробити детальний біологічний профіль загиблого.

Спочатку провели рентгенівський аналіз тіла, шукали наявність травм, які могли стати причиною смерті малюка. Далі вона опрацювала останки до скелета, що дало можливість ще детальніше їх вивчити, а потім і отримати зразок ДНК та створити цифрову репродукцію обличчя.

Її обстеження показало, що у дитини були деякі відмінні риси, в тому числі два зрощених зуби і унікальна форма черепа. Швидше за все, у дитини був синдром Дауна. Потім ДНК дитини порівняли з національними базами даних зниклих і невстановлених осіб, але збігів не знайшли.

Справа про загиблого малюка почала стрімко просуватися в 2020 році, коли офіс шерифа округу Джексон отримав наводку через один зі своїх акаунтів у соціальних мережах і відновив розслідування. Незабаром слідча група представила ще один біологічний зразок, на цей раз в надії отримати нові відомості за допомогою ДНК.

Спеціаліст з генетичної генеалогії з Parabon NanoLabs Сісі Мур провела пошук в репозиторії ДНК з відкритим вихідним кодом, і виявила двох потенційних братів і сестер малюка. Виявилося, що команда знайшла рідних дитини, а незабаром вони знайшли і свідоцтво про народження Стівена Кроуфорда.

Справою про смерть Стівена Кроуфорда займалося кілька команд слідчих з трьох поколінь.

Читайте також: Археологи знайшли у Франції велике поселення епохи Меровінгів

Нагадаємо, що археологи знайшли в Фінляндії останки жінки, що "народила в труні". Аристократку поховали на початку ХІХ століття.