UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США вивчають радіосигнал, який міг бути посланий позаземною цивілізацією

Сигнал прийшов із зоряної системи HD 164595.

Фахівці американського Дослідницького центру SETI, що займається пошуком позаземного життя, вивчають дивний потужний радіосигнал, який був отриманий в травні 2015 року одним з радіотелескопів в Росії, пише Reuters.

Сигнал прийшов із зоряної системи HD 164595, яка знаходиться в 94 світлових роках від Землі. На думку фахівців, його потужність вказує на неприродне походження.

За наявними даними відомо, що в системі, звідки прийшов сигнал, перебуває лише одна планета, і її орбіта проходить дуже близько від зірки, щоб на поверхні могло існувати життя. Однак, як зазначив директор SETI Сет Шостак, не виключено, що в HD 164595 є й інші планети. При цьому сам він налаштований на рахунок знахідки вельми скептично.

"Не думаю, що ми ставимося до цього дуже серйозно", - сказав він і додав, що росіяни зафіксували сигнал тільки один раз, хоча вивчали HD 164595 близько 40 разів.

За словами Шостака, якщо б російські вчені дійсно підозрювали, що мова йде про послання від інопланетної цивілізації, то вони б повідомили про знахідку раніше, а не чекали більше року. Їх американські колеги досліджують даний сектор вже на протязі двох днів.

Нагадаємо, 24 серпня стало відомо про відкриття землеподібні планети біля Проксими Центавра. Відстань від планети Proxima b до материнської зірки становить 7 млн кілометрів – всього 5% від відстані між Землею і Сонцем. Планета знаходиться набагато ближче до своєї материнської зірки, ніж Меркурій до Сонця, але і сама Проксима набагато тьмяніше Сонця. Тому виходить, що Proxima b потрапляє всередину жилої зони своєї зірки. За оцінками, температура на її поверхні дозволяє існувати воді в рідкому стані.