UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сибіру знайшли останки печерного левеняти, якому 28000 років

Це друге левеня, якого знайшли серед вічної мерзлоти.

На території Росії знайшли останки малюка печерного лева, повідомляє CNN. Її тіло пролежало близько 28000 років в сибірській вічній мерзлоті. Вона дуже добре збереглася, у неї залишилася шерсть, зуби, шкіра, м'які тканини, внутрішні органи та навіть вуса.

Ці рештки знайшли в Абийському районі Якутії. Вчені дали ім'я левеняті, її назвали Спарта. А чотири роки тому на цій території вже знаходили останки дитинчати лева. Це був самець, на ім'я Борис, який був старший на 15000 років левиці Спарти.

Читайте також: У Сибіру археологи знайшли поховання тагарської культури

У Центрі палеогенетики у Швеції відзначили, що останки Спарти є одними з кращих, що збереглися. Її тіло, яке пролежало з часів льодовикового періоду взагалі не пошкоджене. У неї є вуса, шерсть і навіть її кігті залишилися цілими, тому вчені досліджували останки максимально обережно, щоб не поранитися.

Вчені поки що не встановили причину смерті левеняти, однак за допомогою комп'ютерної томографії вони дізналися, що померла Спарта моментально. На момент смерті їй було всього місяць або два з моменту народження. Вона отримала пошкодження черепа, її ребра й інші кістки теж були зламані.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Припускають, що малюки печерного лева загинули від зсуву льоду або провалилися в тріщину у вічній мерзлоті. Крім цього, вчені так і не можуть встановити те, як все-таки печерні леви адаптувалися до суворого клімату і змогли виживати у вічній мерзлоті.

Адже їх шерсть була дуже схожа на шерсть сучасних африканських левів. У левенят дослідники виявили густий підшерсток, можливо, завдяки йому вони могли існувати в такому холоді.

Нагадаємо, що на думку вчених, стародавні люди в Європі могли красти їжу у диких собак. Стародавні собаки жили в Європі і Африці приблизно 1,8 - 0,8 мільйона років тому.