UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Шотландії знайшли скам'янілості найбільшого птерозавра юрського періоду

Розмір знахідки змушує вчених переглянути думку щодо розвитку цих крилатих рептилій.

Учені Единбурського університету знайшли в Шотландії останки найбільшого птерозавра юрського періоду, розмах крил якого був понад 2,5 метра, повідомляє LiveScience

Скам'янілість виявила 2017 року тоді ще аспірантка Школи геонаук Единбурзького університету Амелія Пенні під час відливу на шотландському острові Скай. З того моменту тривали розкопки та дослідження скелету.

Вивчаючи анатомію звіра, дослідники дійшли висновку, що цей вид птерозаврів ще не був відомий науці. Знахідці дали ім’я Dearc sgiathanach, що має подвійне значення й перекладається з гельської як «крилата рептилія» чи «рептилія зі Скай».

Відкритий вид мав розмах крил більший, ніж притаманний іншим птерозаврам юрського періоду (201,3-145 мільйонів років тому). Це дозволяє вченим зробити важливий висновок, що представники даного роду збільшились у розмірі задовго до крейдового періоду (145- 66 мільйонів років тому), як вважалося раніше, коли вони вступили в конкуренцію із птахами.

Аналіз кісток показав, що особина, скелет якої знайшли, не досягла дорослого віку, тож її розмір мав стати ще більшим.

Скам'янілості рептилії близько 160 мільйонів років, однак вона надзвичайно добре збереглася, що є рідкістю для птерозаврів, адже кістки цих крилатих істот були трубчастими, як і в птахів.

Птерозаври не є представниками динозаврів і належать до перших відомих хребетних тварин, що освоїли політ, і зробили це приблизно за 50 мільйонів років до птахів. 

Вважається, що найдавніші рептилії цього роду жили близько 230 мільйонів років тому, протягом тріасового періоду. Найбільший знайдений птерозавр в історії, Кетцалькоатль, жив близько 70 мільйонів років тому й, імовірно, мав розмах крил 11 м. Це свідчить про те, що він був настільки ж великий, як пасажирський літак.

Раніше вчені були переконані, що птерозаври не досягали величезних розмірів до пізнього юрського або крейдового періоду. Однак нова знахідка змушує їх переглянути свої погляди. 

Читайте також: Палеонтологи знайшли у Португалії останки нового виду динозаврів

Раніше американські вчені виявили останки динозавра віком 150 мільйонів років, які зберегли ознаки того, що тварина страждала від респіраторної інфекції. До цього найдавнішим динозавром з респіраторною інфекцією був тираннозавр, знайдений у Бразилії. Його останки молодші на 50 мільйонів років.