UA / RU
Підтримати ZN.ua

У піраміді Снофру виявлена таємна кімната

Кімната була виявлена за допомогою мюонного сканера.

Французькі археологи за допомогою "космічних" променів (мюонного сканера) виявили в піраміді Снофру таємну кімнату. Про це повідомляється в доповіді дослідників Міністерству старожитностей Єгипту.

Мюони – заряджені частинки, які утворюються у верхніх шарах атмосфери Землі в результаті зіткнення космічних променів з молекулами газів у повітрі. Зіткнення розганяють мюони майже до швидкості світла, завдяки чому вони проникають на десятки і сотні метрів углиб поверхні планети.

Французькі і японські вчені працюють над створенням телескопів, які вловлюють мюони і тим самим виявляють порожнечі і приховані приміщення в пам'ятках архітектури. Тепер вченим вдалося отримати перший "рентгенівський знімок" піраміда Снофру і підтвердили, що в ній присутня прихована кімната. Вона розташовується в 18 метрах над вже відкритою кімнатою в піраміді, але ходи до неї вчені поки не відкрили, оскільки мюонний потік занадто слабкий для того, щоб "побачити" їх за час, який мюонний сканер працював в піраміді.

Дослідники продовжують вести роботи в піраміді Снофру і планують провести аналогічні роботи в піраміди Гізи і гробниці Тутанхамона.

Раніше повідомлялося, що міністр у справах старожитностей Єгипту дав попередній дозвіл на використання радара для досліджень в Долині Царів для того, щоб перевірити теорію, згідно з якою гробниця Нефертіті перебуває в усипальниці фараона Тутанхамона.

Припущення про те, що поховання Нефертіті знаходиться в гробниці Тутанхамона, висунув британський археолог Ніколас Рівз у серпні минулого року. Рівз проаналізував зроблені з високою роздільною здатністю знімки гробниці фараона, які були зроблені іспанськими дослідниками і фахівцями з візуалізації з проекту Factum Arte у 2014 році.

На думку Рівза, ретельний аналіз знімків дозволяє припустити наявність двох замурованих проходів, що ведуть до місця поховання легендарної красуні давнини.