UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Норвегії планують побудувати два найбільші у світі водневі пороми

На будівництво за новою для цивільного вжитку технологією витратять всього два роки.  

Компанія Torghatten Nord обрала норвезьку верф Myklebust Shipyard для будівництва двох водневих поромів, які перевозитимуть до 120 автомобілів та 599 пасажирів на найдовшому поромному маршруті Норвегії між Буде та Лофотенами (1,7 км). Про це повідомили на сайті суднобудівельного підприємства.

Читайте також: Українські дрони вводять успішніші санкції проти російської торгівлі вуглеводнями, ніж Захід — The Spectator

На сайті компанії зазначають, пороми стануть найбільшими у світі пасажирськими суднами з нульовими викидами. Судна матимуть мультигібридну силову установку з воднево-електричним основним режимом і дизель-електричним як вторинним.

Читайте також: Україна може експортувати зелений та низьковуглецевий водень в майбутньому — Міненерго

Для компанії Myklebust контракт на будівництво поромів довжиною 117 метрів означає збільшення персоналу та забезпечення верфі замовленнями у осяжному майбутньому. Пороми будуть доставлені з Myklebust Verft протягом 2026 року. Постачальниками дизайну, технологій, обладнання та водню в проекті є Норвегія, також проект тісно співпрацює з Норвезьким морським директоратом і компанією Lloyd's Register для розробки процедур і стандартів безпеки. Адже загалом кожне судно матиме 6400 кВт паливних елементів із відповідними допоміжними системами.

Раніше ми писали про те, що в Україні екології шкодять забруднення з ферм та харчового виробництва. Основна проблема ферм та підприємств харчової промисловості — це забруднення води, яке збільшується внаслідок зростання виробництва. Більше про це пише адвокаційна менеджерка реформ Green Deal та Green transition in Ukraine Ольга Євстигнєєва у статті для ZN.UA «Відновлення української промисловості за європейськими стандартами. Перші успіхи» на сайті ZN.UA.