UA / RU
Підтримати ZN.ua

У небі з'явиться нова «зірка»: як і коли її можна побачити

Яскравий об'єкт може з'явитися у нічному небі у будь-який час.

У нічному небі з'явиться нова зірка

У нічному небі з'явиться нова зірка

Зірка, яка знаходиться на відстані 3000 світлових років від Сонячної системи, незабаром може стати помітною неозброєним оком вперше з 1946 року. Як повідомляє Live Science, її легко можна буде знайти у нічному небі.

За даними NASA, яскравість «сяючої зірки», яка офіційно називається T Coronae Borealis, значно збільшиться будь-якої миті з теперішнього часу до вересня з +10 (за межами видимості неозброєним оком) до +2. Тобто вона стане такою ж яскравою, як Полярна зірка.

Читайте також: Вчені розповіли, скільки зірок щороку помирає у Чумацькому Шляху

Знайти «сяючу зірку» можна буде у сузір'ї Північної Корони між сузір'ями Волопаса та Геркулеса. Найпростіший спосіб виявити Північну Корону – спочатку знайти найяскравіші зірки на літньому небі.

Як спостерігати нову «зірку»

У ясну ніч потрібно знайти сузір'я Великої ведмедиці. Прослідкуйте за дугою Великої Ведмедиці до Арктура, яскравої червоної зірки над східним горизонтом. На сході-північному сході потрібно знайти Вегу. Між Вегою та Арктуром буде невеликий завиток із семи зірок – Північна Корона. Поки що «сяюча зірка» ще не видна, але вона має стати помітною неозброєним оком до кінця літа.

Вона стане яскравим прикладом нової зірки, що повторюється. Це подвійна зоряна система, в якій навколо одна одної обертаються червоний гігант та білий карлик. Кожні 80 років червоний гігант викидає речовину на поверхню білого карлика, спричиняючи вибух. Щось подібне відбувається і з іншими зірками, але не в такі короткі терміни.

Астрономи вважають, що «сяюча зірка» знаходиться на порозі чергового вибуху, оскільки вона повторює ту ж схему, що й під час попередніх вибухів у 1866 та 1946 роках. За 10 років до обох спалахів зірка ставала набагато яскравішою, а потім знову згасала перед вибухом. Саме це відбувається зараз. З 2015 року зірка ставала яскравішою, а 2023 року сталося видиме згасання. Це означає, що невдовзі відбудеться новий вибух.

Раніше вчені змогли розкрити "темне минуле" мертвої зірки, побачивши "металевий шрам", який на ній залишився. Це "шрам" з металу, що випарувався, який змінює поверхню зірки.