UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Львівській області знайшли давньоримські срібні монети

Динарії датуються I-II століттям нашої ери.

Археологи виявили недалеко від Львова три справжніх срібних монети і один підроблений римський динарій I-II століття нашої ери. Як повідомляє «Новое время», знахідку зробили недалеко від села Малі Підліски, де планується будівництво Північної об'їзної дороги.

«Майже дві тисячі років римські монети пролежали в землі в околицях Львова. На трьох срібних динаріях збереглися навіть портрети імператорів Стародавнього Риму. А ось фальшивий динарій сильно потерся», - заявили археологи.

За словами молодшого наукового співробітника «Рятівної археологічної служби» Юрія Ревери, це одні з перших монет, які племена, що жили в ті роки на території України, використовували в якості грошей, а не прикрас. На лицьовій стороні римських динаріїв зображували портрет імператора, а на зворотному - богів або богинь.

Вчений також розповів, що четверту монету не вдалося ідентифікувати, вона погано збереглася. Її виготовили з міді, але на ній можна було роздивилися залишки срібла.

«Як тільки з'явилися перші монети з'явилися люди, які намагалися їх фальсифікувати. Згідно з різними дослідженнями, приблизно 3-5% від справжніх динаріїв виготовлялися субератними, тобто фальшивими, безпосередньо в самих монетних дворах, де повинні карбувати тільки справжні динарії», - додав Ревера.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Італії поховання хлопчика з військовим поясом

Раніше археологи, які проводять розкопки в місці масового поховання в селі Новоолександрівка Дніпропетровської області, виявили поховання сарматського воїна. Дослідникам вже вдалося виявить 25 поховань, на даний момент вони розчищають центральну частину кромлеха, знайденого тут.