UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї знайшли череп стародавньої людини, не схожий на жоден інший

Ймовірно, це новий вид древніх людей.

Міжнародна група вчених виявила в Китаї скам'янілі останки людини, які не схожі на останки жодного іншого гомініда. Стародавня людина не була схожа на представника ліній, з яких сталися неандертальці, денисівці та люди сучасного виду. А це означає, що на генеалогічному дереві людей має з'явитися ще одна гілка, повідомляєScience Alert.

Щелепа, череп та кістки ніг невідомого виду були знайдені у Хуалонгдонгу, Східна Азія, у 2019 році. З того часу фахівці Китайської академії наук намагалися співвіднести ці останки з відомими видами.

Читайте також: Печера в Єрусалимі використовувалася древніми людьми як «портал у потойбічний світ»

Обличчя цього гомініда влаштоване так само, як і обличчя сучасних людей, які відокремилися від лінії Homo erectus ще 750 тисяч років тому. Але у нього немає підборіддя, що нагадує денисівців – вимерлий вид давніх людей, який існував 450 тисяч років тому в Азії.

Вчені Китайської академії наук працювали спільно з дослідниками із Сіаньського університету Цзяотун у Китаї, Університету Йорка у Великій Британії та Національного дослідницького центру еволюції людини в Іспанії. Вони вважають, що знайшли абсолютно нову гілку стародавніх людей – щось середнє між лінією, що дала початок сучасним людям, і тією, від якої походять інші давні гомініди, наприклад, денисівці.

Історично склалося так, що багато скам'янілостей гомінідів епохи плейстоцену, знайдених у Китаї, не можуть бути легко віднесені до однієї лінії. Такі останки часто відносять до проміжних варіацій на шляху появи сучасної людини. Наприклад, до архаїчної форми сапієнсів або просунутої форми Homo erectus.

Але така інтерпретація не набула широкого визнання. Хоча Homo erectus існував в Індонезії приблизно 100 тисяч років тому, останки, нещодавно виявлені в Східному Китаї, мають більшу схожість з іншими сучасними лініями гомінідів.

Раніше дослідження геному останків неандертальців у Європі та Західній Азії виявили докази існування четвертої лінії гомінідів, які жили в середньому та пізньому плейстоцені. Але цю «зниклу» групу так і не вдалося до кінця ідентифікувати в літописі скам'янілостей.

Можливо, нові останки є частиною цієї мозаїки. Вони належали особині віком 12-13 років. Її обличчя відрізняється рисами сучасної людини, але кінцівки, склепіння черепа і щелепа «здаються такими, що відображають більш примітивні риси».

Мозаїка фізичних особливостей, виявлена у цього давнього гомініда, натомість підтверджує співіснування трьох ліній в Азії – лінії H. erectus, лінії денисівців та цієї іншої лінії, яка «філогенетично близька» до нас.

Раніше вчені заявили про те, що давні люди, які населяли Європу, почали розводити вогонь і контролювати його приблизно на 50 тисяч років раніше, ніж вважалося раніше.