UA / RU
Підтримати ZN.ua

У кишківнику дітей виявили бактерії для знищення промислових забруднень

Дослідники також знайшли зв'язок між поширенням хімікатів в організмі дітей і мікрофлорою кишечника.

Група вчених з Університету Дьюка вивчила мікробіом кишківника дітей дошкільного віку і зробила два відкриття. Виявилося, що є кореляція між кількістю поширених хімікатів в організмі дітей і різноманітністю мікрофлори їхніх кишечників. Крім того, у дітей, які піддавалися впливу найбільшої кількості хімікатів, виявилися бактерії, що використовуються для очищення промислових забруднень, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені взяли аналізи у 69 дітей ясельного та дошкільного віку. Медики перевіряли кров, сечу і кал. За першими двома аналізами вчені оцінювали рівень хімікатів в організмі, а за третім - їхній вплив на мікроорганізми в шлунково-кишковому тракті (ШКТ). Зокрема, дослідники шукали напівлеткі з'єднання: фталати і фторвмісні поверхнево-активні речовини (PFAS).

З'ясувалося, що високий вміст фталатів в організмі дітей призводить до зниження загальної кількості і різноманітності кишкових бактерій. А PFAS, в свою чергу, показали аналогічну кореляцію по відношенню до грибків, що живуть у шлунково-кишковому тракті .

Найдивнішим відкриттям стала присутність в кишечнику деяких дітей дегалогеніруючих бактерій. Дослідники не вказують конкретні штами, але відзначають, що вони аналогічні тим, які використовуються для очищення навколишнього середовища від хімічних сполук. На думку вчених, таким чином мікробіом чинить опір хімікатам, що негативно впливають на нього.

Вчені висловили заклопотаність результатами своєї роботи. Не можна сказати напевно, наскільки небезпечне зниження різноманітності і кількості мікроорганізмів в кишечнику дітей і чи пов'язане воно безпосередньо з підвищеним вмістом хімікатів в організмі. Але певні види бактерій і грибків в шлунково-кишковому тракті людини можуть бути дуже важливі. Дослідження в цій області ведуться активно, і знаходиться все більше зв'язків між мікробіома травного тракту і різними системами організму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені пов'язали здатність тварин відчувати магнітне поле з бактеріями

Раніше німецькі вчені заявили про те, що мурахи ковтають власну кислоту, що дозволяє їм боротися з інфекціями. Проковтування кислоти після прийому їжі дозволяє знищити мікроби, які потрапили в травний тракт.