UA / RU
Підтримати ZN.ua

У хвороби Альцгеймера і COVID-19 знайшли спільний генетичний фактор ризику

У хворих з важким перебігом зараження коронавірусом також спостерігаються запальні зміни в мозку.

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі заявили про виявлення гена, варіанти якого збільшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера і важкого перебігу COVID-19. За словами дослідників, цей ген може сприяти гіпертрофованій імунній відповіді, що підвищує ризик як хвороби Альцгеймера, так і COVID-19, повідомляє «Інтерфакс».

"Дослідники вважають, що один генетичний варіант гена OAS1 збільшує ризик хвороби Альцгеймера приблизно на 3-6% в популяції в цілому, в той час як пов'язані варіанти цього ж гена підвищують ймовірність важких наслідків COVID-19", - йдеться в повідомленні вчених.

Дослідники також відзначають, що у пацієнтів з важким перебігом COVID-19 можуть спостерігатися запальні зміни в мозку. Ген OAS1 експресується в особливому типі імунних клітин, який становить близько 10% всіх клітин, виявлених в мозку - мікрогліях.

У ході дослідження вчені секвенували генетичні дані 2547 осіб, половина яких страждала хворобою Альцгеймера. Виявилося, що пацієнти з певною варіацією гена OAS1 частіше страждали від захворювання.

Потім вчені вивчили чотири варіанти OAS1, що знижують його активність, і виявили, що варіанти, що підвищують ризик хвороби Альцгеймера, успадковуються разом з варіантами, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19 на 20%.

Вчені також з'ясували, що ген контролює те, наскільки активно імунні клітини вироблять протизапальні білки. З'ясувалося, що клітини мікроглії, в яких ген експресуватися слабше, мали перебільшену реакцію на пошкодження тканин, викликаючи "цитокіновий шторм", який призводить до аутоімунного стану, коли організм атакує сам себе.

Активність гена OAS1 змінюється з віком, тому подальші дослідження можуть допомогти зрозуміти, чому люди похилого віку більш уразливі до хвороби Альцгеймера і важкого перебігу COVID-19.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Результати випробувань першої пігулки від COVID-19 назвали «надихаючими»

Раніше в США схвалили ліки для лікування хвороби Альцгеймера. У FDA заявили, що є «суттєві докази того, що Адухельм зменшує бета-амілоїдні бляшки в головному мозку» і що це «з достатньою ймовірністю може представляти важливі переваги для пацієнтів.